Πολιτική

Σκρέκας: Τα μέτρα για την αναγέννηση των δασών – Οι αλλαγές στις αναδασώσεις

Σκρέκας: Τα μέτρα για την αναγέννηση των δασών – Οι αλλαγές στις αναδασώσεις

Στα μέτρα για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος μετά την κατάσβεση των  καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (12/8) στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως ανακοίνωσε, έχει ήδη αρχίσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις φωτιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. Επίσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, προβλέπεται μείωση του χρόνου ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει στις 30 ημέρες. 

«Το τρίτο έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας. Στον τομέα αυτό έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. 

Και συμπλήρωσε: «Μετά ακολουθεί “νέα μάχη” για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα». 

Μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μια είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό. 

Και η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Σκοπός είναι ο ανάδοχος να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα, θα μπαίνει και θα δηλώνει που θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει», σημείωσε ο κ. Σκρέκας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό γίνονται νέα σχέδια ώστε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να φυτευτούν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές. «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε. 

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε μεταξύ άλλων πως η προτεραιότητα που είχε θέσει η κυβέρνηση την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τα μέτρα παρέμβασης ώστε τα δασικά οικοσυστήματα να είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική κρίση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη κατανείμει, πριν τις πυρκαγιές,  225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα. 

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι «ακόμα κι αν έχει καεί κι ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε». 

Comments
To Top