Κόσμος

Σουδάν: Ώρες αγωνίας για 15 Έλληνες εγκλωβισμένους σε ελληνόρθοδοξη εκκλησία – «Βροχή» οι σφαίρες έξ…

Σουδάν: Ώρες αγωνίας για 15 Έλληνες εγκλωβισμένους σε ελληνόρθοδοξη εκκλησία – «Βροχή» οι σφαίρες έξω από το ναό

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση του Σουδάν, που βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου λόγω την συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων εντός του στρατεύματος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 56 νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για 15 Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του ALPHA προσπάθησε να επικοινωνήσει με συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα, όμως η επαφή τους διεκόπη ξαφνικά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μίλησε με τον μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, επιβεβαίωσε ότι έχουν εγκλωβιστεί 15 άτομα, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν «βροχή».

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ωστόσο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έναν από τους τραυματίες, ανέφερε πως ο λόγος που η επέμβαση δεν έχει γίνει ακόμη είναι εξαιτίας των μαχών οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων.

«Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείριση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε.

Από τις συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες. Δύο Έλληνες είναι ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ χθες το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

To Top