Πολιτική

Σπίρτζης για τις φωτιές: Η ελληνική κοινωνία υποφέρει λόγω ανικανότητας και επιτελικού χάους

Σπίρτζης για τις φωτιές: Η ελληνική κοινωνία υποφέρει λόγω ανικανότητας και επιτελικού χάους

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μάλιστα, έκανε λόγο για «πολιτική ανεπάρκεια» στον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων.

«Λίγο πριν μπει ο Ιούνιος και σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», σημειώνει ο Χ. Σπίρτζης.

Στη συνέχεια σχολιάζει: «Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του επιτελικού κράτους να πιάνεται διαρκώς στον ύπνο, να είναι πάντα απροετοίμαστο και να μην χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία, παρουσίασαν ότι προετοιμάζονται με μια μελέτη χαρτογράφησης 31 περιοχών με κλαριά και καύσιμη ύλη και την προμήθεια έξι μικρών αεροσκαφών, που θα έχουν γεμάτους τους κάδους τους».

«Η σύσκεψη γίνεται υπό το βάρος της “ατυχίας” της μεγάλης πυρκαγιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική η οποία άφησε πίσω της περισσότερα από 71.000 στρέμματα καμένης έκτασης και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια. Πρόκειται, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την πιο καταστροφική, από άποψης καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας καθώς έγιναν στάχτη 52.000 στρέμματα δασών», προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι «αντί για συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και γενικόλογες μεγαλοστομίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να νιώθει υποχρεωμένη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό».

Συγκεκριμένα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το συντονιστικό όργανο που προέβλεπε ο νόμος Χαρδαλιά επειδή δεν έχουν καν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές διατάξεις, ενώ το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων έχει ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2020 (!)».

Επίσης, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «έχει προβλεφθεί να είναι πλήρης ο στόλος των εναέριων μέσων στα μέσα του Ιουνίου, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα σημειώνονται όλο και νωρίτερα», ότι «έχουν αφεθεί ασυντήρητα και επομένως μη διαθέσιμα πολλά από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης», ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ακρωτηριασμένη και ξεχαρβαλωμένη με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στην πολιτική ηγεσία» και ότι «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορονοϊό».

«Η πολιτική τους ανεπάρκεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί. Η ελληνική κοινωνία υποφέρει λόγω της ανικανότητας, του επιτελικού χάους και της έλλειψης σοβαρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει απάντηση πάντα και για τα πάντα ευρείες επικοινωνιακές συσκέψεις κατόπιν καταστροφής», σημειώνει ο κ. Σπίρτζης και καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα «ο σχεδιασμός (!!!) της αντιπυρικής περιόδου της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ολοκληρωθεί το φθινόπωρο».

Comments
To Top