Κόσμος

Στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος της εκεχειρίας

AP23333616314823

Στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος της εκεχειρίας

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, εισήλθαν το Σάββατο μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ’ οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση, προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τον παλαιστινιακό θήλακα, όπως είπαν στο Reuters οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας και πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο βυτιοφόρα και 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν την αιγυπτιακή πλευρά κατευθυνόμενα προς την Αούτζα για έλεγχο, πρόσθεσαν οι πηγές.

«Όχι άλλοι θάνατοι αμάχων»

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ισραήλ μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα και του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και άλλοι θάνατοι αμάχων.

Η επταήμερη ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατέρρευσε χθες καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν. Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.

«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το γεγονός ότι η βία ξεκίνησε και πάλι και επανέλαβα μία ακόμα φορά αυτό που είπα στο πέρασμα της Ράφα: όχι άλλοι θάνατοι αμάχων», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρόο σε δημοσιογράφους στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές του Βελγίου και της Ισπανίας αναφορικά με σχόλια που έκαναν οι πρωθυπουργοί τους την περασμένη εβδομάδα στο ελεγχόμενο από την Αίγυπτο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ντε Κρόο είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί τον διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ότι η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη και ότι πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνονται άμαχοι. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο στρατός σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σήμερα, ο ντε Κρόο δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη Γάζα» αλλά ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ούτως ώστε να μην σκοτωθούν άλλοι άμαχοι.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν περιοχές της Γάζας μετά το τέλος της προσωρινής εκεχειρίας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγειονομικών υπηρεσιών στον παράκτιο θύλακα. Σήμερα το πρωί ήχησαν σειρήνες, που προειδοποιούν ότι εκτοξεύθηκαν ρουκέτες, σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα, ωστόσο δεν υπήρχαν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή θύματα.

«Είναι λυπηρό που η βία ξεκίνησε και πάλι. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν, περισσότεροι όμηροι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν. Ελπίζουμε ότι η ανθρωπιστική πρόσβαση θα μπορέσει να είναι μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ο ντε Κρόο.

To Top