Αθλητικά

Στην Αλεξανδρούπολη για δουλειές ο Μελισσανίδης! Εθεάθη στο λιμάνι πάνω στο γιωτ (ΦΩΤΟ)

Στην Αλεξανδρούπολη για δουλειές ο Μελισσανίδης! Εθεάθη στο λιμάνι πάνω στο γιωτ (ΦΩΤΟ)

Πως συνδέεται η παρουσία του ηγέτη της ΑΕΚ στην περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και θεωρείται ως δεύτερη Σούδα.

Στην Αλεξανδρούπολη εθεάθη ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του sportaddict.gr, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ έφτασε την Κυριακή (18/6) στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου με την πολυτελή θαλαμηγό του, στην οποία κυματίζει πάντα η σημαία της ΑΕΚ. Πρόκειται για το Mega Yacht Vera και είναι η μεγάλη αγάπη του Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς φέρει το όνομα της μητέρας του (Βέρας). Η θαλαμηγός είναι ένα πλωτό «παλάτι» μήκους σαράντα πέντε μέτρων, με υπερπολυτελή εξοπλισμό . Διαθέτει μέχρι και αίθουσα όπου ο εφοπλιστής μπορεί να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια. Με ειδικά δορυφορικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε ειδικό χώρο μπορεί να μαθαίνει τα πάντα από τους συνεργάτες του για τις επιχειρήσεις του ανά τον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις του Τίγρη στην περιοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Τί θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Πολλοί θα έμπαιναν σε υποψίες, καθότι για το λιμάνι έτρεχε διαγωνισμός, ο οποίος ματαιώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 (αφού δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε βγει εκτός κούρσας ο Ιβάν Σαββίδης) με το ΤΑΙΠΕΔ να μπαίνει σε σκέψεις για αξιοποίησή του με άλλη μορφή. Ωστόσο καλό είναι να παραμείνουμε στα δεδομένα.

Η Aegean Petroleum, συμφερόντων Μελισσανίδη, διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη σύγχρονη ιδιόκτητη εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, καλύπτοντας τις ανάγκες του δικτύου της στην περιοχή της Θράκης και Ανατ. Μακεδονίας. Βρίσκεται στην παραλία Μαΐστρου σε έκταση 26.290 τμ και διαθέτει 13 δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, στις οποίες έχουν πρόσβαση πλοία, τρένα και βυτιοφόρα οχήματα.

Η αναβάθμιση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αν θυμάστε δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε εξαπολύσει σφοδρές κατηγορίες προς τους Αμερικανούς, εξαιτίας της παρουσίας τους στην περιοχή. Βλέπετε λόγω του λιμανιού, οι Αμερικανοί παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου και μεταφέρουν όπλα και πολεμοφόδια προς την Ουκρανία.

Μιλάμε για χιλιάδες στρατιωτών, αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων και λοιπών εξοπλισμών των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών κρατών που μεταφέρθηκαν ταχέως και αποτελεσματικά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ –από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέχρι την Πολωνία– μέσα από ένα μέχρι πρότινος άγνωστο σημείο για τη συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων. Γι’αυτό αποκαλείται ως «Δεύτερη Σούδα».

Μάλιστα οι Αμερικανοί είχαν προτείνει κάποιους τρόπους περαιτέρω αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Αλεξανδρούπολης. Αντιγράφουμε μέρος του ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή», τον Σεπτέμβριο του 2022, με τίτλο ««Σούδα 2» με νέα επέκταση – Βαθαίνει η αμερικανική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»:

Οι Αμερικανοί μέσω διαφόρων διαύλων έχουν προτείνει την εκβάθυνση του λιμανιού και την επέκταση, ενδεχομένως και τη δημιουργία νέου προβλήτα.

stigmiotypo othonhs 2023 06 19 091117

Σκοπός  είναι σε αρχικό στάδιο να μπορούν να ελλιμενισθούν και να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι αντιτορπιλικά του μεγέθους και των δυνατοτήτων της κλάσης «Arleigh Burke» του αμερικανικού ναυτικού. Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά αποτελούν την αιχμή του ναυτικού αμερικανικού δόρατος, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα και έχουν ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (και ως εκ τούτου παρεμβολών).

Αντιτορπιλικά αυτού του μεγέθους εξυπηρετούνται, βεβαίως, ήδη στη Σούδα, ωστόσο οι συζητήσεις για επέκταση και εκβάθυνση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, πέρα από τον αμιγώς επιχειρησιακό χαρακτήρα τους, δηλαδή τη δημιουργία υποδομών σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, υποδηλώνει την αμερικανική βούληση για δημιουργία ενός βαλκανικού δικτύου υποδομών, το οποίο θα ξεκινάει από το Αιγαίο και θα φθάνει έως τη Ρουμανία και από εκεί στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, συζητούνται και οι δυνατότητες αξιόπιστης σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τη βαλκανική ενδοχώρα μέσω σιδηροδρόμου, αλλά και ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών, όπως οι στρατιωτικοί αγωγοί μεταφοράς καυσίμων. Σε αυτό το βορειοελλαδικό σύστημα θα ενταχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και το λιμάνι της Καβάλας, το οποίο ήδη κατακυρώθηκε σε όμιλο αμερικανικών συμφερόντων.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τόνιζαν ότι εφόσον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτήσει δυνατότητα εξυπηρέτησης αμερικανικών αντιτορπιλικών, μακροπρόθεσμα δεν θα πρέπει να αποκλείεται η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας και ακόμη μεγαλύτερων μάχιμων μονάδων, πέρα, βέβαια, από τα τεράστια μεταγωγικά που ήδη φορτώνουν και ξεφορτώνουν».

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να μην έχουν σχέση με τον ηγέτη της ΑΕΚ. Καλό όμως είναι να τα γνωρίζετε, με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή, για να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε λίγο καλύτερα το περιβάλλον…

To Top