Κόσμος

Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

AP23286398961036

Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ ζητούν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ειδικά την έφοδο του στρατού που ετοιμάζει.

Μάλιστα, Γαλλία και η Γερμανία απαγόρευσαν τις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, ενώ ποολλές δυτικές χώρες ενισχύουν την ασφάλεια στις συναγωγές και τα εβραϊκά σχολεία, φοβούμενες ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν εναντίον των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού του θύλακα, να κάνουν πορεία προς το Τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να αντιπαρατεθούν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

AP23286585435414
Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων 12

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στους σχεδόν έρημους δρόμους, επικρατούσε νωρίτερα ένταση καθώς ορισμένοι νέοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην Πλατεία των Τεμενών. Οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στους πιστούς άνω των 55 ετών, για λόγους ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στην κεντρική Πλατεία Ταχρίρ και έκαψαν ισραηλινές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στον αγώνα και να απαλλάξουμε τους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές ωμότητες», είπε ο 25χρονος δάσκαλος Μουνταντάρ Καρίμ. Όπως και οι περισσότεροι διαδηλωτές, συμμετείχε στην κινητοποίηση τυλιγμένος με ένα λευκό σάβανο, για να δείξει ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου.

Διαδηλώσεις, οργανωμένες από τις αρχές, έγιναν σε όλο το Ιράν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς και κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στον σιωνισμό», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, του πανίσχυρου, λιβανέζικου ένοπλου κινήματος.

Στον Λίβανο, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ μίλησε σε μια συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων και είπε ότι η οργάνωση είναι «πανέτοιμη» να συμβάλει στον αγώνα των Παλαιστίνιων. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς και σε πόλεις όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

AP23286597475374
Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων 17

Στην Ινδονησία, ο ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που φέρεται ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, το 2002, όπου σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, συμμετείχε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους σε μια πορεία κατά του Ισραήλ στην πόλη Σόλο της Ιάβας. «Δεν μπορούμε να δείχνουμε αδυναμία απέναντι στο Ισραήλ», είπε στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.

Στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος. Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, τρομοκράτη» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

AP23286526204083
Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων 20

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν επίσης στη Σρι Λάνκα, στο Κασμίτ της Ινδίας, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Αργότερα απόψε αναμένεται να γίνουν και άλλες διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

AP23286570236384
Στο δρόμο ο μουσουλμανικός κόσμος για την Γάζα με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων 21
To Top