Η παραχώρηση του Φιλίπ Πετρούσεβ που ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί, τα δίδυμα στη φροντ λάιν και η επόμενη εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας αργότερα στη σεζόν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό ήταν η κίνηση του καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη. Ο Βούλγαρος φόργουορντ γύρισε για να κυριαρχήσει, μετά από μία ζόρικη σεζόν στο NBA, όμως η παρουσία του στο ερυθρόλευκο ρόστερ δημιούργησε μία συμφόρηση που δεν γινόταν να διαχειριστεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όση καλή θέληση κι αν είχε για να το καταφέρει. Γι’ αυτό και ο Φιλίπ Πετρούσεβ μετακομίζει στο Βελιγράδι έως το τέλος της τρέχουσας περιόδου.
Χωρούν τρεις καλοί παίκτες στην ίδια θέση; Χωρούν, όχι όμως αν αυτοί οι παίκτες είναι οι Βεζένκοβ, Πίτερς, Πετρούσεβ. Διότι είναι και οι τρεις εν δυνάμει starters, χρειάζονται και οι τρεις ρόλο και λεπτά για να είναι αποδοτικοί, δεν μπορεί κάποιος από αυτούς να περιμένει τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος για να τρέξει, να ιδρώσει, να γεμίσει τη στατιστική του.
Η τριάδα των σέντερ, για παράδειγμα, μπορεί να είναι περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική. Φαλ και Μιλουτίνοβ μοιράζονται τα λεπτά, ο Μόουζες Ράιτ προσπαθεί να καθιερωθεί στο επίπεδο της EuroLeague, ξέρει ότι οι δύο που βρίσκονται μπροστά του αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τραυματισμών και πάντα καταφέρνει να χωρέσει στο ροτέισον.
Με Βεζένκοβ, Πίτερς, Πετρούσεβ δεν μπορούσε να βρεθεί λύση. Ό,τι κι αν σκεφτόταν ο Μπαρτζώκας, ό,τι κι αν του πρότειναν οι συνεργάτες του, όσο κι αν προσπαθούσαν στον Ολυμπιακό να πείσουν τους παίκτες ότι η σεζόν των 85 αγώνων μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.
Ο Βεζένκοβ είναι ο MVP του 2023 και παίκτης των +25 λεπτών.
Ο Πίτερς είχε 13.1 πόντους ανά 25:26 σε 40 αγώνες της περσινής EuroLeague, με 54% στο τρίποντο.
Ο Πετρούσεβ προερχόταν από ένα εξαιρετικό ολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο ήταν μόνος στη θέση τέσσερα δίπλα στον Νικόλα Γιόκιτς.
Σαράντα είναι όμως τα λεπτά και δεν είναι αρκετά για όλους. Κι ας έγινε προσπάθεια να κατέβει ο Πίτερς στο τρία. Κι ας δόθηκαν στον Πετρούσεβ λεπτά στο πέντε όσο απουσίαζαν οι Φαλ – Μιλουτίνοβ.
Με την επιστροφή του Γάλλου και του Σέρβου, ο 24χρονος ψηλός βρέθηκε εκτός ροτέισον. Και δεν έκανε και ιδιαίτερη προσπάθεια για να κερδίσει τον Ράιτ στην άτυπη μάχη για τον ρόλο του πέμπτου ψηλού. Στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο ήταν “βαρύς”, στο παιχνίδι με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη ήταν αποκαρδιωτικός στο παρκέ και ενοχλημένος στον πάγκο.
Οι πληροφορίες μας λένε πως από το φινάλε της περσινής σεζόν είχε στο μυαλό του την αποχώρηση, δεν διαχειρίστηκε ιδανικά την υπόθεση, πίεσε με τον όχι ενδεδειγμένο τρόπο, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η ομάδα που θέλει να κρατήσει ζεστούς τους Βεζένκοβ – Πίτερς, ο παίκτης που είχε κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι άξιζε κάτι περισσότερο, ο Ερυθρός Αστέρας που θα του δώσει θέση βασικού, αλλά και ευθύνες που θα κληθεί να αναλάβει για πρώτη φορά στην καριέρα του.
Το λάθος του Πετρούσεβ ήταν πως δεν είχε τη διάθεση να παλέψει για να προσπεράσει τους ανταγωνιστές του. Προφανώς και δεν ήταν εύκολο να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από τέταρτος στο ροτέισον των ψηλών (Βεζένκοβ, Φαλ, Μιλουτίνοβ ήταν, είναι και θα είναι οι σημαντικότεροι στις θέσεις 4-5), όμως “έχασε” τη μάχη και από τον Πίτερς και από τον Ράιτ.
Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, δεν είχε λόγο να πιεστεί για να τον παραχωρήσει ή για να αποφασίσει οτιδήποτε για το μέλλον του. Του έδωσε αυτά που ζήτησε πριν από έναν χρόνο (συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2026 και αποδοχές ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως) και περίμενε από εκείνον να τιμήσει τη συμφωνία με επαγγελματισμό και με πείσμα.
Αν, μάλιστα, δεν υπήρχαν δημόσιες τοποθετήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε ο Πετρούσεβ πιθανότατα θα είχε ήδη αποχαιρετήσει με προορισμό το Βελιγράδι.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί το καλοκαίρι του 2025. Ο Βεζένκοβ έχει συμβόλαιο έως το 2029, θα βρίσκεται στον Ολυμπιακό και θα κρατάει τον ρόλο του βασικού πάουερ φόργουορντ για πολλά χρόνια. Και με τον Σάσα στα ερυθρόλευκα, ο Πετρούσεβ δεν θα έχει τον χώρο και την ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει.
Ο Πίτερς ίσως είναι λιγότερο ποιοτικός, έχει και λόγω ηλικίας χαμηλότερο ταβάνι, είναι όμως πιο συμβατός σε αυτό το ρόστερ, μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ως δεύτερος PF και -κυρίως- αποδέχεται τον ρόλο του.
Το μπάσκετ είναι άθλημα ρόλων. Καλό το πολύ ταλέντο, σπουδαίο το μεγάλο βάθος, στο τέλος της ημέρας όμως τα στοιχεία που κρίνουν την πορεία μιας ομάδας είναι η χημεία, η συνεργασία, η πίστη στο πλάνο και η ομαδικότητα.
Χωρίς τον Πετρούσεβ πια, ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του εννέα ξένους. Οκτώ αν αφήσουμε εκτός συζήτησης τον Κίναν Έβανς, μέχρι να τον δούμε στα παρκέ. Κι όταν συμβεί αυτό, ίσως υπάρξει μία παρόμοια συζήτηση για την αποσυμφόρηση στη γραμμή των γκαρντ. Και ίσως χρειαστεί κι εκεί μία γενναία απόφαση. Προς το παρόν, το ρόστερ δείχνει πιο ισορροπημένο.
- PG: Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Λούκα Βιλντόσα, Ναζ Μήτρου-Λονγκ
- SG: Εβάν Φουρνιέ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Σακίλ ΜακΚίσικ
- SF: Κώστας Παπανικολάου, Γιαννούλης Λαρεντζάκης
- PF: Σάσα Βεζένκοβ, Άλεκ Πίτερς
- C: Μουστάφα Φαλ, Νικόλα Μιλουτίνοβ, Μόουζες Ράιτ
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει, όσον αφορά την φροντ λάιν, στην κατάσταση που διαχειριζόταν μέχρι πέρυσι. Με δύο παίκτες στο τέσσερα, με δύο παίκτες στο πέντε και αυτή τη φορά με τον Μόουζες Ράιτ μπαλαντέρ.
Επόμενος στόχος είναι να βρεθούν λειτουργικά σχήματα στην περιφέρεια, δίδυμα που θα παίζουν καλά μαζί, αλλά κι ένας τρόπος για να βοηθήσει περισσότερο ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που δείχνει τη μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στο σύνολο.
Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος θεωρούνται οι βασικοί πόιντ γκαρντ με τον Λούκα Βιλντόσα να καλύπτει τα κενά, Φουρνιέ και Παπανικολάου φαίνεται πως θα συνυπάρχουν στις αρχικές πεντάδες, ο ΜακΚίσικ έχει προσπεράσει τον Λαρεντζάκη και με τις εμφανίσεις του έχει “σκεπάσει” τον Ντόρσεϊ με τον οποίο ο Μπαρτζώκας αποφεύγει να τον έχει ταυτόχρονα στο παρκέ.