Κόσμος

Στο Βερολίνο μαρκάρουν σπίτια Εβραίων με το «Άστρο του Δαβίδ»

germany 1

Στο Βερολίνο μαρκάρουν σπίτια Εβραίων με το «Άστρο του Δαβίδ»

Ανησυχία για τον διχασμό και την πόλωση στη γερμανική κοινωνία σχετικά με τον πόλεμο Ισραηλ – Παλαιστινίων έχουν προκαλέσει τα περιστατικά σε διάφορες περιοχές του Βερολίνου, όπου άγνωστοι σημαδεύουν τα σπίτια γερμανοεβραίων με το «Αστέρι του Δαβίδ». Στη Γερμανία, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις, υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που απαγορεύτηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς.

Σχετικά με τους αγνώστους που σημαδεύουν με το «Άστρο του Δαβίδ» σπίτια γερμανοεβραίων, η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η εκπρόσωπος του Γερμανοισραηλινού επιμελητηρίου Άννα Σταροσέλσκι παρέθεσε σχετικές φωτογραφίες σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και από άλλους χρήστες.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κάλεσε σήμερα τις μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας να αποστασιοποιηθούν «χωρίς “ναι μεν αλλά” από οποιασδήποτε μορφής βία και συγκεκριμένα, από αυτές τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ – διαφορετικά, δεν θα μπορούν πλέον να θεωρούνται συνομιλητές μας».

Ο Μερτς επέκρινε ιδιαίτερα το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων στη Γερμανία, το οποίο με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «επιχειρήσεις μάχης», κάλεσε «όλες τις πλευρές» να τις σταματήσουν και επέρριψε ευθύνες στους Ισραηλινούς εποίκους.

«Η δήλωσή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε και ζήτησε να κλείσει το Ισλαμικό Κέντρο στο Αμβούργο, όπου, όπως είπε, «γίνεται κήρυγμα μίσους για τους Εβραίους και το Ισραήλ». Δεν υπάρχει περιθώριο πλέον για ασάφειες, ανέφερε ο αρχηγός του CDU.

Διαδηλώσεις υπέρ των παλαιστινίων και υπέρ των ισραηλινών

Στο Ντίσελντορφ περίπου 700 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να προστατεύσει ομάδα αντιδιαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ.

Στη Φρανκφούρτη, παρά τη σχετική απόφαση απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης, 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει». Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση και συνέλαβε περίπου 100 άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαδήλωση, υπό τον φόβο βίαιων συγκρούσεων, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και αντισημιτικές εκδηλώσεις.

Διαδήλωση για την «Ελεύθερη Παλαιστίνη» πραγματοποίησαν 500 άτομα και στο Μπραουνσβάιγκ της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Αμβούργο 30 εξόριστοι Ιρανοί πραγματοποίησαν πορεία υπέρ του Ισραήλ και κατά της Τεχεράνης, κρατώντας ιρανικές σημαίες από την εποχή πριν από την επανάσταση του 1979 και φωτογραφίες του Σάχη. Ιρανοί συμμετείχαν επίσης σε αγρυπνία για το Ισραήλ στην χανσεατική πόλη, η οποία περιφρουρήθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

To Top