Ελλάδα

Συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας δεν έχουμε ξαν…

tzemos1

Συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή»

«Αυτό που βλέπουμε είναι χωρίς προηγούμενο. Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας νομίζω δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή» τόνισε το πρωί της Παρασκευής (13/10) ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος «Γιατροί χωρίς Σύνορα» Αχιλλέας Τζέμος μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Όπως δε σημείωσε «δεν ξέρει κανείς που είναι πιο ασφαλής».

«Η ομάδα μας είναι στη Γάζα, τρέχουμε μία κλινική και παρέχουμε υπηρεσίες και χειρουργικές και ψυχολογικής στήριξης. Έχει υποστεί και η κλινική ζημιές, όμως η ομάδα μας είναι εκεί» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom ενώ ξεκαθάρισε πως ενώ πράγματι υπάρχουν και θύματα από τις ανθρωπιστικές αποστολές, όμως η ομάδα των Γιατρών χωρίς Σύνορα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Ξεκίνησε με απίστευτες πράξεις βίας και βλέπουμε τώρα συνεχίζεται με μία στοχοποίηση και μία συλλογική τιμωρία σε όλο τον κόσμο που ζει στη Γάζα. Βλέπουμε ότι γίνεται πολιορκία, έχει κοπεί το ρεύμα, δεν μπαίνουν καύσιμα, δεν έχει νερό, δεν έχει φαγητό. Μιλάμε για μία πολιορκία η οποία χτυπάει πέρα από τους ενόπλους, οι οποίοι υποθέτω είναι προετοιμασμένοι, αλλά όλο τον υπόλοιπο άμαχο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

tzemos2
Συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας δεν έχουμε ξαν... 4

Επίσης ο κ. Τζέμος τόνισε πως «στοχοποιούνται – και δεν ξέρω αν ηθελημένα ή ακούσια – και δομές υγείας» σημειώνοντας πως έχουν βομβαρδιστεί νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ενώ και στις περισσότερες δομές υγείας τα καύσιμα έχουν τελειώσει».

«Η ένταση και η συχνότητα των βομβαρδισμών είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί»

«Αυτό που πάντα φωνάζουμε και απαιτούμε σε εμπόλεμες καταστάσεις και δεν είναι πρώτη φορά να συμβεί να γίνεται σεβαστή η ουδετερότητα και ο χαρακτήρας των δομών υγείας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και σε άλλες περιοχές να μην γίνεται αυτό σεβαστό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, νομίζω ότι η ένταση και η συχνότητα των βομβαρδισμών είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί» συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως σημειώνεται μία τεράστια καταστροφή.

Ερωτηθείς για τα σενάρια εκκένωσης τμήματος της Γάζας ανέφερε πως «δεν έχει τέτοιες πληροφορίες» αλλά εκτίμησε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί ένα εκατομμύριο πληθυσμός, ενώ σημείωσε πως τα μέσα μετακίνησης, αυτοκίνητα και τα ασθενοφόρα, έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν και αυτό γιατί μεταξύ άλλων τις πρώτες μέρες βομβαρδίστηκαν τουλάχιστον 4. Επιπλέον πρόσθεσε πως συνολικά το Σύστημα Υγείας στη Γάζα ήταν πάρα πολύ αδύναμο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι περιορισμοί σε εισαγωγές είναι 16 χρόνια τώρα, άρα δεν έχουν εξοπλισμό ιατρικό, δεν είχαν φάρμακα και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να περιθάλψουν τους τραυματίες» εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως από όλους τους τραυματίες σοβαρά πολλοί δεν θα τα καταφέρουν.

tzemos0
Συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας δεν έχουμε ξαν... 5

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διόδους για τρόφιμα και φάρμακα ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανέφερε «ήταν πάρα πολύ σφιχτά, ελεγχόμενα και πολλές φορές υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες» ενώ συμπλήρωσε πως είναι σχεδόν αδύνατο για το ιατρικό προσωπικό να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.

Επιπλέον για την εντολή εκκένωσης και αν θα επιχειρήσουν και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ο κ. Τζέμος σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι η εντολή, είναι τι είναι δυνατόν να γίνει. Γιατί το να πεις στην ομάδα να φύγει καταρχήν αυτή τη στιγμή δεν μπορεί. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε δίοδος, ούτε άδεια για να φύγει κανένας από το κράτος. Και μετά μπαίνει το ερώτημα που είναι κανείς πιο ασφαλής, γιατί υποτίθεται ότι η κλινική μας είναι γνωστή, και στις δύο πλευρές. Οπότε υποθέτουμε ότι μένοντας εκεί είμαστε πιο ασφαλείς από το να είμαστε εκτεθειμένοι στους δρόμους. Αυτές οι αποφάσεις κανείς τις παίρνει με ένα ρίσκο. Ποτέ δεν είναι 100% σίγουρο ότι έχεις πάρει τη σωστή απόφαση».

To Top