Κόσμος

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήμ…

AP23168680948485

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Χιλιάδες πολίτες του Ισραήλ βγήκαν για ακόμη ένα Σάββατο στους δρόμους, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε 150 σημεία της επικράτειας.

AP23168681912604
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήμ... 4

Σε προάστιο του Τελ Αβίβ, διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση με σπρέι πιπεριού από διερχόμενο αυτοκίνητο, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz.

Οι νέες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις οι οποίες στόχευαν στην επίτευξη συναίνεσης για τη μεταρρύθμιση που διχάζει τη χώρα.

AP23168683939084
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήμ... 5

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τον διορισμό δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις αποφάσεις του οποίου θα μπορεί το κοινοβούλιο να τις ανατρέψει με απλή πλειοψηφία. Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, στα τέλη Μαρτίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, ώστε να αφήσει «περιθώριο για διάλογο».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Στον αντίποδα, οι επικριτές της μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στο Ισραήλ και δίνει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

To Top