Το υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας είναι και εκείνο που θα κλείσει την περίοδο πριν τις ημέρες του Πάσχα, όπου άπαντες θα πάρουν μια ανάσα πριν την τελική κούρσα για τις ευρωεκλογές.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα διακόψει για λίγο τις περιοδείες, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά την πασχαλινή περίοδο αλλά εν τω μεταξύ θα συνεχίσει τις συναντήσεις με ομάδες βουλευτών από την Περιφέρεια και την Αττική σήμερα και αύριο Μεγάλη Τρίτη στους οποίους περιγράφει την στρατηγική που θα ακολουθηθεί έως τις 9 Ιουνίου αλλά και ακούει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
Ταυτόχρονα και τα κλιμάκια των 12 υπουργών που θα γυρίσουν το Μάιο όλη τη χώρα προετοιμάζονται προκειμένου να αναδείξουν το έργο που έχει συντελεστεί σε κάθε περιφέρεια την οποία και θα επισκεφθούν.
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό θα αναδειχθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου.
Τη σημαντική προεργασία που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία και παρέδωσε στον Άκη Σκέρτσο θα παρουσιάσει ο τελευταίος στο υπουργικό συμβούλιο.
Η «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: μία Ελλάδα με όλους για όλους» έχει στόχο την άρση των εμποδίων, ώστε το 1 εκατ. συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με όλους.
Ονομάζεται «διπλή σύγκλιση», δηλαδή τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, συνταγματική μας υποχρέωση, και, πάνω απ’ όλα, ηθική δέσμευση.
Αλλαγές στις υποθέσεις του ΣτΕ
Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αποτελεί έναν από τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ και σε αυτό το υπουργικό ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα αφορά ένα από τα ανώτατα δικαστήρια, το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου καθυστερούν πολλές υποθέσεις με οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast υποθέσεις τέτοιου χαρακτήρα θα «χρεώνονται» σε συγκεκριμένους δικαστές που θα έχουν την ευθύνη της έως το τέλος. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 11.000 υποθέσεις.
Μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους
Το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση εφαρμογής του συστήματος οικονομικών κινήτρων στον δημόσιο τομέα, που θα φτάνουν έως και το 15% των ετήσιων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, θα παρουσιάσουν σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής (μπόνους) θα διευρυνθεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών από την πιλοτική εφαρμογή που υλοποιείται έως σήμερα και θα φτάνει το ποσό των δύο μισθών. Θα περιλαμβάνει όλα τα παραγωγικά υπουργεία, ενώ η πρώτη εφαρμογή θα είναι στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Οικονομία και πολιτισμός στο επίκεντρο
Παράλληλα, στο σημερινό υπουργικό θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση των Διαεπαγγελματικών Οργανώσεων για τα προϊόντα παραγωγής.
Τέλος η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ήδη, υπέρ της κύρωσης της δωρεάς Λάτση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των μελετών της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τάχθηκε κατά πλειοψηφία η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις, αλλά και να συμβάλει στην αναζωογόνηση αυτής της περιοχής της Αθήνας.