Ιστορίες

Tο ποίημα που είχε γράψει ο Μάνος Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο δημοσιογράφος και σύμβουλος τέχνης Νικόλαος Σταθούλης «ανέβασε» στη σελίδα του στο Facebook το ποίημα που είχε γράψει ο Μάνος Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη τον Μάρτιο του 2015.

Διαβάστε το ποίημα, το οποίο, όπως έγραψε ο κ. Σταθούλης «θα μελοποιηθεί στον ουρανό»:

Πώς είναι ο έρωτας γραμμένος στο πετσί μας.Με γράμματα άραγε ή μαύρους αριθμούς.Αίμα θηλάζει κι η Ελλάδα κι η ζωή μαςΜα οι εχθροί μας πίνουν μόνο αγιασμούς.Των δράκων γάλα, δηλαδή. Και το φαρμάκι.Κρίμα. Δεν γνώρισες τον Κώστα Καρυωτάκη.Στους ουρανούς θ’ αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουνκι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό.Οχι τσεκούρι και μπαλτάς. Μήτε και σφαίρα.Μ’ ένα σουγιά που κόβει φλέβες στον αέρα.

Με του Μακμπέθ πήγες τις μάγισσες, στους βάλτουςνα βρεις πώς σμίγει το χρυσάφι με χαλκόκυνηγημένος απ΄το σώμα σου κοντά τουςαλλά ποιος δαίμονας ξορκίζει το κακό.Δεν παραστάθηκαν Απόστολοι εκ περάτωνΚι ας πήραν όψη τα μυστήρια των πραγμάτων.

Τι συζητούσες στον Αγρό του Κεραμέωςστους κήπους του αίματος σαν μια σταλαγματιά.Για στρατηλάτης δεν σου πήγαινε γενναίοςμήτε τσιράκι στων τραμπούκων τη στρατιά.Επαρχία, επαρχία, όλα τα σφάζεις.Λυσσάς και ράβεις και κεντάς κι όλο σπαράζεις.

Ο Γκρέκο εδώ, ο Λόρκα εκεί. Ποιος θα κερδίσει.Τους ξέρεις άραγε να ρίξεις μια ματιά.Και τώρα ποιος από τους δυο θα ζωγραφίσειτην ομορφιά σου, σαν την άγρια νυχτιά.Σ’ άγγιξαν άραγε τα φίδια κι οι αράχνες.Τι μυστικά σού είπε το φως μέσα στις πάχνες.

Αθώοι όλοι. Σε μια χώρα των αθώων.Δεν σε γνωρίσαμε να πιούμε έναν καφέ,δυο τρεις κουβέντες για τους άθλους των ηρώωνγι’ αυτούς που ζούνε συντροφιά μ’ έναν χαφιέ.Λυσσούν να σ’ έβρουν τα σκυλιά. Λυσσούν οι σκύλοι.Κι η ομερτά στις καφετέριες καντήλι.

Πώς να σου γράψω, το λοιπόν, βιογραφίααφού οι λέξεις μου είναι μόνο της βροχής.Ποτέ το μπλε δεν το χωρά δικογραφία.Θυμίζει σύλληψη κι εκτέλεση εποχής.Είμαστε άρρωστοι βαριά από νοσταλγία.Μας περιμένουν τα τσιγγέλια στα σφαγεία.

Μάνος ΕλευθερίουΜάρτης 2015

Comments
To Top