Τα δραματικά 90 δευτερόλεπτα στο φλεγόμενο αεροπλάνο που έγινε στάχτη – Τα στοιχεία που βοήθησαν να σωθούν 379 επιβάτες στο Τόκιο
Χρειάστηκαν περίπου 90 δευτερόλεπτα για να εκκενωθεί από το πλήρωμα το φλεγόμενο επιβατικό αεροπλάνο της Japan Airlines σε αεροδρόμιο του Τόκιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άψογη εκκένωση και η νέα τεχνολογία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επιβίωση των επιβατών.
Ο Alex Macheras, αναλυτής αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε στο BBC ότι το πλήρωμα μπόρεσε να ξεκινήσει μια εκκένωση υποδειγματική στα κρίσιμα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση. Η φωτιά ήταν «απομονωμένη σε μια περιοχή» του Airbus A350 για τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα, επιτρέποντας στο πλήρωμα να τους βγάλει όλους έξω.
Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης, σχολιάζοντας το δραματικό βίντεο με το φλεγόμενο αεροσκάφος, δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου πως «τα αεροπλάνα είναι ασφαλή και αυτό το ατύχημα, μέσα στη δραματικότητα του, απέδειξε ότι τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα με τέτοια υλικά και τεχνολογίες, που καθυστερούν ακόμη και τη φωτιά, με αποτέλεσμα, όπως είδαμε, σχεδόν 400 άτομα να γλιτώσουν από ένα αεροπλάνο που καιγόταν».
Μιλώντας για τα αποκαλυπτικά βίντεο από την έξοδο των επιβαινόντων μέσα από το φλεγόμενο αεροπλάνο εξήγησε ότι τα υλικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένο το αεροσκάφος που κάηκε ολοσχερώς καθυστέρησαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δίνοντας κάποια πολύτιμα λεπτά στο καλά εκπαιδευμένο προσωπικό να κατευθύνει τον κόσμο, ο οποίος, υπακούοντας τις εντολές, ακολουθήσε τις διαδικασίες εκκένωσης της πτήσης.
Σωτήριες οι πολλές έξοδοι κινδύνου στο αεροπλάνο
Περιγράφοντας τι έγινε τα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση με το μικρότερο αεροσκάφος, που είχε ως συνέπεια το Airbus να πάρει αμέσως φωτιά, ο κ. Αναστασάκης δήλωσε ότι το αεροσκάφος έχει πολλές εξόδους, μπροστά, στη μέση, στα φτερά και στο πίσω μέρος.
«Επειδή καιγόταν το αεροπλάνο, πήγαν όλοι σε μία συγκεκριμένη τσουλήθρα και γλίτωσαν. Η οποία τσουλήθρα στο τέλος κάηκε και αυτή, αλλά ευτυχώς είχαν προλάβει (οι επιβάτες και το πλήρωμα) και είχαν βγει» είπε.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης είναι ο ανθρώπινος παράγων
Σχολιάζοντας τι μπορεί να προκάλεσε το πρωτοφανές αυτό αεροπορικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, εκτίμησε ότι ρόλο έχει παίξει ο ανθρώπινος παράγοντας.
«Από ό,τι φαίνεται ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Διότι σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως είναι του Τόκιο, που έχει όλα τα σύγχρονα μέσα, εφόσον αυτά λειτουργούσαν -αυτό θα το δείξει η έρευνα- είναι απαράδεκτο να βρεθούν μέσα στον ίδιο χώρο» είπε, εννοώντας τα δύο αεροσκάφη που συγκρούστηκαν.
«Το μεγάλο το αεροπλάνο την ώρα που προσγειωνόταν χτύπησε και έκλεισε ο ριναίος (σύστημα προσγείωσης). Εδώ φαίνεται ότι από τη σύγκρουση έκλεισε ο ριναίος τροχός, που χρησιμοποιείται και για την κατεύθυνση του αεροπλάνου στο έδαφος» εξήγησε.
Περιγράφοντας το βίντεο από το φλεγόμενο αεροπλάνο, που κινείται για λίγα μέτρα πριν να ακινητοποιηθεί εντός του διαδρόμου προσγείωσης, δήλωσε ότι το αεροπλάνο δεν εξετράπη, έμεινε μέσα στο διάδρομο και έτσι κατόρθωσαν να σωθούν οι επιβάτες.
Και όπως είπε «σε όλα τα αεροπλάνα υπάρχει μόνωση, η οποία προστατεύει και από το κρύο και από τη ζέστη. Όταν υπάρχει φωτιά, ο καπνός διεισδύει από ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί και μπαίνει και μέσα στο χώρο. Αυτό που είδαμε, γιατί κάποιοι επιβάτες είχαν το κουράγιο εκείνη τη στιγμή να τραβήξουν κάποια βίντεο».