Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στη Γαλλία μαγνητίζοντας όλα τα βλέμματα, καθώς η Μαρίν Λεπέν είναι ένα βήμα πριν ανέλθει το κόμμα της στην εξουσία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να δεχτεί το ενδεχόμενο συνήπαρξης μαζί της.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στη μητροπολιτική Γαλλία τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι Γάλλοι που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να το ασκήσουν ως τις 18:00 και ως τις 20:00 στα μεγάλα αστικά κέντρα (τοπικές ώρες· 19:00 και 21:00 αντίστοιχα ώρες Ελλάδας), κι αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα. Η συμμετοχή αναμένεται και πάλι υψηλή, εκτιμάται πως θα κυμανθεί περί το ίδιο επίπεδο με τον πρώτο γύρο (66,7%).
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν μετά τον δεύτερο γύρο να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.
Τι μπορεί να δείξει η κάλπη
Δημοσίευμα του Associated Press έγραψε ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από την κάλπη. Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι η Λεπέν να κερδίσει αυτοδυναμία, οπότε θα «συγκατοικήσει» με τον Μακρόν στην εξουσία.
Ωστόσο, ένα άλλο ενδεχόμενο είναι κανένα κόμμα να μην έχει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον Μακρόν να επιδιώξει διαπραγματεύσεις συνασπισμού με την κεντροαριστερά ή να ορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις.
Και τα δύο θα ήταν πρωτοφανή για τη σύγχρονη Γαλλία και θα δυσκόλευαν τη Νο 2 οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει αποφάσεις. Ενδεικτικά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι νευρικές από τότε που ο Μακρόν εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συμμάχους του τον Ιούνιο ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές, αφού ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες για τη Γαλλία στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.