Πολιτική

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη μετά την καταστροφή

5963884

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη μετά την καταστροφή

Μπροστά σε μια ακόμα κρίση και μάλιστα χωρίς προηγούμενο βρίσκεται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό μετά την περιοδεία του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές να επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας πλέον πλήρη εικόνα της καταστροφής που συντελέστηκε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τον Θεσσαλικό κάμπο.

«Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά, δύσκολα, αλλά όχι ανυπέρβλητα», σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το μόνο που δεν λύνεται είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γνωρίζει επίσης ότι η ελληνική οικονομία έχει όπως είπε και ο ίδιος την ανθεκτικότητα να ξεπεράσει ένα τόσο ισχυρό πλήγμα αλλά οι ζημιές θα είναι δυσθεώρητες και ενδεχομένως να ανατρέψουν πολλά σχέδια παροχών που είχε στο καλάθι της ΔΕΘ. Και στην εξίσωση πρέπει να μπουν και οι αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Για τον λόγο αυτό και αποκάλυψε ότι έχει απευθυνθεί ήδη προς τους εταίρους μας καλώντας τους να συνδράμουν και με πράξεις εκτός από λόγια.

Κι αυτό, γιατί όσο και αν αντέχει η ελληνική οικονομία, όσο θετική και αν είναι η εξέλιξη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που ανακοίνωσε χθες ο οίκος αξιολόγησης DBRS η Ελλάδα δικαιούται να δει έμπρακτα την αλληλεγγύη της ΕΕ για να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο.

«Θα διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη που η πατρίδα μας αξίζει να λάβει. Έχω στείλει ήδη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και θα διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη εκκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να λάβει η Ελλάδα από την ΕΤΕπ δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για παρεμβάσεις σε έργα υποδομής που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πολλές υποδομές έχουν υποστεί ολική καταστροφή όπως για παράδειγμα το δίκτυο ύδρευσης στο Βόλο, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία της Θεσσαλίας. Για το οδικό δίκτυο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αποκατάσταση θα γίνει σε δυο χρόνους: άμεση αποκατάσταση των ζημιών με πολύ γρήγορα έργα τα οποία θα δρομολογηθούν από την Περιφέρεια, έτσι ώστε το οδικό δίκτυο να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. Και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε τα προσωρινά έργα να μετατραπούν σε μόνιμα και το οδικό δίκτυο να γίνει καλύτερο και πιο ανθεκτικό σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν πριν.

Αυτό που τόνιζαν εμφατικά κυβερνητικοί αλλά και τοπικοί παράγοντες στις πληγείσες περιοχές είναι ότι τα έργα που έχουν γίνει με σύγχρονες προδιαγραφές άντεξαν ακόμα και σε αυτή τη θεομηνία οπότε γνώμονας θα είναι και η πραγματοποίηση έργων έτσι ώστε να καλύπτεται και το χειρότερο δυνατό σενάριο.

To Top