Οικονομία

Tα erdoganomics έφυγαν, οι μεγάλοι επενδυτές επιστρέφουν στην Τουρκία

Σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία επενδύουν οι αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί Pimco και Vanguard τους τελευταίους μήνες, στοιχηματίζοντας ότι η χώρα θα διατηρήσει υψηλά επιτόκια μετά από χρόνια ασταθούς χάραξης πολιτικής υπό τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να περισώσει επενδύσεις και να διασώσει την οικονομία.

Αυτό ανέφεραν στελέχη των εταιρειών με τα οποία συνομίλησε το Reuters, επισημαίνοντας ότι οι δύο κολοσσοί που συνολικά διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 10 τρισ. δολαρίων επενδύουν στην Τουρκία σε μια ανταπόκριση στην  επιστροφή της χώρας στην οικονομική ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων τον Ιούνιο, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν και την αλλαγή στην ηγεσία της Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Pimco και η Vanguard δεν διευκρίνισαν το μέγεθος των αγορών τους, αλλά οι επενδύσεις τους αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης μετά από μια πολυετή έξοδο ξένων επενδυτών που έβαλε την Τουρκία στο περιθώριο των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών.

«Επενδύουμε σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως στα περιουσιακά στοιχεία σε τοπικό νόμισμα, λόγω της σύσφιγξης των οικονομικών συνθηκών για τον περιορισμό των δαπανών και τον έλεγχο του πληθωρισμού και της σταδιακή χαλάρωση των κανονισμών που στρεβλώνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Pramol Dhawan, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της αναδυόμενες αγορές στην Pimco, η οποία εποπτεύει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο με σχεδόν 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αγόρασε τουρκικά ομόλογα χωρίς αντιστάθμιση στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο Nick Eisinger, εκ των επικεφαλής του Emerging Markets Active Fixed Income, και μερικοί άλλοι επενδυτές επισκέφθηκαν τη χώρα για συναντήσεις.

«Ήταν καθοριστική στιγμή», είπε ο Eisinger σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις αναφοράς μειώθηκαν αργότερα κατά 500-600 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν ανακάμψουν μερικώς.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό έφτασε σε υψηλό έξι ετών τον περασμένο μήνα, ενώ οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (CDS), βασικό μέτρο κινδύνου, έχουν βυθιστεί σε λιγότερο από το μισό του Μαΐου, όταν επανεξελέγη ο Ερντογάν.

Αυτό σηματοδοτεί μια ιλιγγιώδη απομάκρυνση από την περίοδο κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειπαν την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν μείωνε τα επιτόκια, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και αυστηροποιούσε τους ελέγχους στις αγορές συναλλάγματος, χρέους και πιστώσεων, καθιστώντας τες σε μεγάλο βαθμό κρατικά διαχειριζόμενες.

Όμως, τον Ιούνιο, ο Ερντογάν διόρισε νέο υπουργικό συμβούλιο και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Hafize Gaye Erkan, η οποίος αύξησε τα επιτόκια κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5% για να περιορίσει τον πληθωρισμό που πλησίασε το 65% τον περασμένο μήνα.

Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό, αλλά θα διατηρήσει αυστηρή νομισματική πολιτική όσο χρειαστεί.

Οι αρχές έχουν επίσης αρχίσει να απλοποιούν δεκάδες κανονισμούς προκειμένου να απελευθερώσουν τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πηγή: ΟΤ

To Top