Πολιτική

Τα γυρίζει τώρα ο Τσαβούσογλου: Στη Μεσόγειο πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε

Τι δείχνουν οι «επιθέσεις αγάπης» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών – Συνεχίζει ο Ερντογάν τα περί «κακομεταχείρισης μεταναστών στα σύνορα»

«Επιθέσεις αγάπης» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες επανέλαβε ότι η «Τουρκία θα ήθελε συνεργασία με την Ελλάδα στη Μεσόγειο».

Σε νέες του δηλώσεις και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, o Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά επανέλαβε το αίτημα για διάλογο στην ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε με έμφαση πως η Άγκυρα επιθυμεί συνομιλίες κυρίως με την Ελλάδα. Ωστόσο φαίνεται ότι η Άγκυρα προσπαθεί να ανοίξει ένα διάλογο με τους δικούς της όρους. Ο Τσαβούσογλου ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας λέει όλοι πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε και θέλουμε διάλογο

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) που πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της Μεσογείου με εκείνες με τις οποίες οι πολιτικές σχέσεις είναι σχετικά αδύναμες ή κακές. Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε».

«Χωρίς την Τουρκία καμία συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει ισχύ ή οφέλη. Αυτό που δεν μπορέσαμε να πούμε με λόγια το λέμε με τις πράξεις μας. Το κάναμε αυτό με τα πλωτά γεωτρύπανά μας και τις συμφωνίες μας, αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, κυρίως με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κατηγορίες Ερντογάν για τους μετανάστες στα σύνορα

Την ίδια ώρα ωστόσο που ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει αυτές τις επιθέσεις αγάπης προς την Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπες συμπεριφορές σε ότι αφορά τους μετανάστες και επανέρχεται στο θέμα του Έβρου.

Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, σε ομιλία του σε ένα Φεστιβάλ ταινιών αναφερόμενος σε ταινίες για πρόσφυγες, έστειλε ένα μήνυμα μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως σημείωσε τον περασμένο χρόνο υπήρξαν απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό έδειξε πως συμπεριφέρονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στους πρόσφυγες ενώ κατηγόρησε και την Ευρώπη που δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ των προσφύγων.

«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής. Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» φαίνεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Comments
To Top