Πολιτική

Τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Επέκταση του Market Pass, πότε ξεκινά το Yo…

kyriakos mitsotakis vouli

Τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Επέκταση του Market Pass, πότε ξεκινά το Youth Pass

Το όραμά του για την επόμενη τετραετία αναμένεται να ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα (17.00) από το βήμα της Bουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει προσθέσει τις τελευταίες πινελιές, όπως προέκυψαν από τις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ημερών με τους υπουργούς και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδυάζοντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ αλλά και την επίλυση των προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα – έκπληξη άμεσης εφαρμογής με στόχο τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να λύσουν τη «θηλιά» της ακρίβειας που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:

 • Επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους – θα αφορά 2.800.000 νοικοκυριά.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες και σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
 • Κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Πλέον οι κρατήσεις θα είναι αναλογικότερες και θα υπολογίζονται με βάση το ύψος του πρόσθετου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην προσέκλυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια κρίσης συνεπάγεται φθηνότερο κόστος δανεισμού για δημόσιο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και διπλασιασμό των κεφαλαίων από τους νέους επενδυτές.

mitsotakis
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στον στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027, ενώ θα υπενθυμίσει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, την καθιέρωση του youth pass από το 2024, την αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και τη μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την αναμόρφωση των μισθολογίων του Δημοσίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή από το 2024 ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τα 850 ευρώ, καθώς στόχος είναι να συγκλίνει με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις αυτές – εφόσον επιβεβαιωθούν – ισοδυναμούν με επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, καθώς προκύπτουν δύο μισθοί επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

 • 70€ με ένα παιδί (από 50€)
 • 120€ με δύο παιδιά (από 70€)
 • 170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Καθιέρωση του Youth Pass

Το Youth Pass θα είναι της τάξης των 150 ευρώ και θα το λαμβάνουν οι νέοι όταν ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι. Η πρώτη εφαρμογή του Youth Pass, που θα ισχύει από το 2024, θα αφορά αρχικά όσους κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18χρονους.

Οι 6 βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης θα είναι οι εξής:

 1. αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
 2. ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας
 3. καλύτερη δωρεάν δημόσια παιδεία
 4. ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
 5. ψηφιοποίηση του κράτους
 6. ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος

Το πολιτικό στίγμα

Πέρα όμως από τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και τα πολιτικά του μηνύματα προς τους δικά του στελέχη αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Προσβλέποντας σε μια δημιουργική νέα τετραετία χωρίς έκτακτες κρίσεις, όπως η προηγούμενη, ο πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, προκειμένου η χώρα μας να συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Θα πει όχι στην εσωστρέφεια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν χωράνε εσωτερικές έριδες, καθώς η προσπάθεια είναι συλλογική και με διαφάνεια και αξιοπιστία θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στο κράτος για να καταπολεμηθούν χρόνιες παθογένειες.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου

Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού

Κύκλος 8 ομιλητών απ’ όλα τα κόμματα

Τοποθετήσεις των υπόλοιπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές

Στις 4 θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτήν που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

To Top