Ελλάδα

Τα πιο κοινά λάθη στα «έξυπνα» σπίτια

smart home 1

Τα πιο κοινά λάθη στα «έξυπνα» σπίτια

Πολλές καθημερινές «δουλειές» του σπιτιού, όπως η ρύθμιση του συναγερμού, το κλείδωμα της πόρτας, η ρύθμιση του θερμοστάτη και των φώτων, μπορούν να γίνουν από το κινητό μας τηλέφωνο. Αρκεί ένα smartphone για να ελέγχουμε το «έξυπνο» νοικοκυριό μας περισσότερο ποτέ, κάνοντας όχι μόνο τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά και ασφαλέστερη.

Αυτό που τείνουμε να παραβλέπουμε, όμως, είναι πως η τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας… εξαρτάται από εμάς, από το πώς τη χειριζόμαστε. Άρα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να αποφύγουμε ορισμένα βασικά λάθη.

  • Οι χάκερ έχουν εξελιχθεί: δεν στοχεύουν πλέον μόνο τα smartphone και τους υπολογιστές, μπορούν επίσης να προσβάλουν στις «έξυπνες» οικιακές συσκευές μας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε είναι να αφιερώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται (και… παραπάνω) για να αλλάξουμε τα προεπιλεγμένα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορούμε να βρούμε συμβουλές για να φτιάξουμε πραγματικά ισχυρούς κωδικούς.
  • Τα τεχνολογικά «καλούδια» και τα gadget είναι πολλά, είναι καλά, κάνουν πολλά. Αλλά για να είναι αποτελεσματικά ως σύνολο, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: πρέπει να είναι και συμβατά μεταξύ τους. Ιδίως αν έχετε εγκαταστήσει κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα, οι προσθήκες που θέλετε να κάνετε, πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες. Άρα η έρευνα αγοράς πρέπει να περιλαμβάνει και έλεγχο τεχνικών χαρακτηριστικών – αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε κάποιον ειδικό.
  • Οι ειδοποιήσεις ότι οι εφαρμογές σας χρειάζονται ενημέρωση είναι ενοχλητικές, όμως είναι επιβεβλημένες, γιατί κατά κανόνα περιλαμβάνουν σημαντικές βελτιώσεις ασφαλείας. Κοντολογίς, εφαρμογές που δεν έχουν ενημερωθεί, σημαίνουν ότι είστε πιο ευάλωτοι σε ηλεκτρονική επίθεση. Μην τις παραμελείτε ποτέ.
  • Θεωρητικά, είναι πολύ εύκολο να κάνετε το σπίτι σας «έξυπνο» αγοράζοντας όλα τα απαραίτητα. Η παγίδα εδώ κρύβεται στο «όλα». Αν όντως τα αγοράσετε όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο για να μάθετε πώς πραγματικά δουλεύουν, για να εκμεταλλευθείτε πλήρως τις δυνατότητές τους. Αν δεν έχετε χρόνο να το κάνετε αυτό, προτιμήστε τις σταδιακές αγορές, για να μάθετε τις δυνατότητες των συσκευών σας καλά.
  • Οι περισσότερες «έξυπνες» οικιακές συσκευές σας θα λειτουργούν με τη σύνδεση Wi-Fi του σπιτιού. Πολύ ωραίο και πολύ πρακτικό, υπό μία προϋπόθεση: την ταχύτητα της σύνδεσής μας. Γιατί είναι πολύ πιθανό οι πόροι που απορροφώνται, να κάνουν πιο αργή τη σύνδεσή μας σε μια τηλεοπτική πλατφόρμα λ.χ. Έτσι, ελέγχουμε τις απαιτήσεις του συστήματος που εγκαθιστούμε, ελέγχουμε και την ταχύτητα της σύνδεσής μας και αναβαθμίζουμε αν χρειάζεται.
  • Ασφαλώς και όσοι νοικιάζουν σπίτι μπορούν να το κάνουν «έξυπνο». Αλλά σίγουρα θα θέλουν στην επόμενη μετακόμισή τους να πάρουν μαζί και τις συσκευές στις οποίες επένδυσαν. Προσοχή, λοιπόν, στις συσκευές που απαιτούν μόνιμη εγκατάσταση.
  • Αν σκοπεύετε να πουλήστε το σπίτι σας, φυσικά μαζί με κάποιο μέρος του «έξυπνου» εξοπλισμού του (λ.χ. συναγερμός), μην παραλείψετε να διαγράψετε τα προσωπικά σας στοιχεία σύνδεσης. Έτσι θα προστατεύσετε το απόρρητό σας και θα διευκολύνετε τη μετάβαση για τον νέο ιδιοκτήτη.
  • Συνήθως, η εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών συσκευών είναι αρκετά απλή. Αν, όμως, διαπιστώσετε ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια κάποιου ειδικού. Είναι τουλάχιστον κρίμα να έχετε ξοδέψει τα χρήματά σας για να σας προκύψει ένα… ημιέξυπνο σπίτι!
  • «Παίρνει ό,τι πληρώνεις»: ισχύει 100% και για τις «έξυπνες» αγορές μας. Οι μεγαλύτερες, γνωστές τεχνολογικές μάρκες επενδύουν συνήθως περισσότερους πόρους για έρευνα, προσφέρουν συχνές ενημερώσεις των εφαρμογών τους και πωλούν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας. Η επιλογή ενός πιο οικονομικού, αλλά λιγότερο γνωστού οικιακού gadget μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα ειδικά όσον αφορά θέματα ασφάλειας. Καθώς, όμως, υπάρχει και η οικονομική παράμετρος, αν καταλήξετε σε μια πιο άγνωστη μάρκα, κάντε την καλύτερη δυνατή έρευνα αγοράς.
  • Οι εκπτώσεις και οι προσφορές στα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι πολλές. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα να σας παρασύρουν σε μη προγραμματισμένες αγορές για το «έξυπνο» σπίτι σας. Είναι καλύτερο να κάνετε ένα βασικό σχέδιο και να το χτίσετε σταδιακά, παρά να κάνετε πολλές και αυθόρμητες αγορές, που μπορεί να καταλήξουν μη λειτουργικές.
  • Ένα «έξυπνο» σπίτι υποτίθεται ότι κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Αν διαπιστώσετε ότι ο χώρος σας έχει κατακλυστεί από πράγματα που σας κρατούν σε διαρκή ανησυχία για το αν και πώς δουλεύουν, πάρτε εσείς την πρωτοβουλία να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και ξεφορτωθείτε μερικά.
To Top