Η επικείμενη συνεδρίαση της Βουλής στις 28 Αυγούστου αναμένεται να δώσει την απάντηση στο ποιος τελικά θα καταλάβει τη βουλευτική έδρα που άφησε κενή ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Η Πόπη Τσαπανίδου, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί τη βουλευτική έδρα ή όχι. Η απόφασή της δεν είναι απλώς προσωπική ή τυπική, καθώς κρύβει σημαντικές πολιτικές συνέπειες για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν η γνωστή δημοσιογράφος αποδεχθεί την έδρα, αυτό θα σηματοδοτήσει μια κίνηση που μπορεί να ενισχύσει την αντιπαράθεση μεταξύ της παλιάς και της νέας ηγεσίας του κόμματος. Ως πρώην συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα, μια πιθανή ένταξή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα μπορούσε να προσδώσει επιπλέον δύναμη στους υποστηρικτές του τέως πρωθυπουργού. Με δεδομένη την ήδη εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα τη στιγμή που το κόμμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πολιτική πραγματικότητα υπό τη νέα ηγεσία.
Από την άλλη πλευρά, αν η Τσαπανίδου επιλέξει να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να αναπληρώσει τον Όθωνα Ηλιόπουλο στη Βουλή, ακολουθούν οι Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου και Ζωρζέτα Λάλη.
Θυμίζουμε ότι προ μηνών, όταν είχε προκύψει και πάλι θέμα τυχόν παραίτησης τότε του κ. Ηλιόπουλου, σε τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, η κυρία Λάλη, του είχε διαμηνύσει ότι εκείνη θα ορκιστεί βουλευτής, αν παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι επιλαχόντες – οπότε δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή εκείνος που είναι αμέσως μετά στη σειρά.
Πάντως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής. Αυτό το ζήτημα αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που προσθέτει βάρος στην απόφαση της Τσαπανίδου, καθώς μια πιθανή διαγραφή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του κόμματος.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, φαίνεται να αντιμετωπίζει την κατάσταση με… στρατηγική σκέψη. Η τυχόν ορκωμοσία της Λάλη ως βουλευτή, ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε το αφήγημα της «κλεμμένης έδρας» και θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική που επιδιώκει να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, ακόμη και με την παρουσία αντιπολιτευόμενων φωνών. Ωστόσο, η είσοδος της Τσαπανίδου στη Βουλή θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πιο μετωπική σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών τάσεων μέσα στο κόμμα.
Στην ευρύτερη πολιτική εικόνα πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να προετοιμάζεται για μια τριετία σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η είσοδός του στη Βουλή θα του έδινε τη δυνατότητα να ασκήσει άμεση επιρροή στις εσωκομματικές εξελίξεις και να διαμορφώσει την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη δική του πολιτική γραμμή.
Επιπλέον, η παρουσία του στη Βουλή θα μπορούσε να περιορίσει τις αυτόνομες εστίες κριτικής και αντίστασης που υπάρχουν εντός του κόμματος, ενισχύοντας τον έλεγχο της ηγεσίας πάνω στους βουλευτές. Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος υπέρ της εισόδου του Κασσελάκη στη Βουλή, σε συνδυασμό με το επιχείρημα της εκπροσώπησης των αποδήμων, που χρησιμοποιήθηκε και από τον ίδιο τον Ηλιόπουλο στην επιστολή παραίτησής του, δείχνουν τη στρατηγική κατεύθυνση που επιδιώκει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.