Πολιτική

Τα συγχαρητήρια της πρωθυπουργού της Ρουμανίας στον Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια

Παραδοσιακά καλές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζει η Βιόριτσα Νταντσίλα

Για την έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση με μια πιο ισχυρή οικονομία, μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συνεχάρη την Ελλάδα η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, στο Βουκουρέστι.

Η κ. Νταντσίλα έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα της στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο μεταναστευτικό, όπως οι δύο χώρες συμπορεύονταν πάντα σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία τους και ξεπερνούσαν μαζί δυσκολίες και εμπόδια.

Όπως είπε επίσης η Ρουμάνα πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε να δοθεί μια νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις και να καταρτιστεί ένα είδος σχεδίου δράσης που θα αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της διμερούς ελληνορουμανικής ατζέντας και θα καθορίζει ένα σαφές μακροπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Η κ. Νταντσίλα αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, τους ιστορικούς δεσμούς αλλά και την κοινή προσέγγιση σε μια σειρά από περιφερειακά και ευρύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα και, όπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες της Ρουμανίας αλλά και τους Ρουμάνους που ζουν, σπουδάζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

«Έχουμε την ευκαιρία ενίσχυσης του μεταξύ μας διαλόγου ξεκινώντας από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και τις παραδοσιακά καλές και ιστορικές σχέσεις που μας συνδέουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρουμάνα πρωθυπουργός.

Η κ. Νταντσίλα είπε ακόμα πως στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα στρατηγικής σημασίας ζητήματα στους τομείς των μεταφορών και της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και σε μια σειρά από τομείς με άμεσο οικονομικό «αποτύπωμα» όπως ο τουρισμός, ενώ τέθηκαν και θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Χαιρέτισε, δε, το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρουμανία έχουν, όπως είπε, έναν κοινό στόχο σε κρίσιμους τομείς όπως ο ενεργειακός και αποδίδουν την ίδια προσοχή σε πρωτοβουλίες και έργα ικανά να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και των διαδρομών του.

Η Ρουμάνα πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχεδόν ένα εκατ. τουρίστες από τη χώρα της που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά και για το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι αυξάνεται και το ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών για τη Ρουμανία.

Στον τομέα του πολιτισμού, η κ. Νταντσίλα αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας μεταξύ της Τιμισοάρα και της Ελευσίνας – και οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2021- αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης μιας δυναμικής συνεργασιών στον ακαδημαϊκό τομέα, μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Comments
To Top