Πολιτική

Ταμείο ανάκαμψης: Αποθαρρυντική αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων από την Κομισιόν

Ταμείο ανάκαμψης: Αποθαρρυντική αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων από την Κομισιόν

Σε ψυχρολουσία εξελίχθηκε για τις αντιπροσωπείες των χωρών μελών των «27» της ΕΕ η κλειστή συνάντηση με την Κομισιόν στις 7 Ιανουαρίου, στην οποία έγινε αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων για το ποσό ρεκόρ των 1,8 τρισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση του ποσού – ρεκόρ για την αναζωογόνηση των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία της COVID-19 είναι πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν.

Η αποθαρρυντική αυτή αξιολόγηση δείχνει τη δύσκολη μάχη που αντιμετωπίζουν οι 27 χώρες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές.

H γραφειοκρατία, οι πολιτικές διαμάχες και το ιστορικό κινδύνου απατών υπονομεύουν τον στόχο της διασφάλισης μίας ομοιόμορφης ανάκαμψης που θα δημιουργήσει πιο ενιαία βάση για τις χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα πλούτου στην περιοχή.

«Από τα σχέδια λείπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, συγκεκριμένοι στόχοι και αποτελεσματικότητα των δαπανών. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, απηχώντας την κριτική που έκανε η Κομισιόν στη συνάντηση. Αλλος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν τόνισε ότι ορισμένα σχέδια δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένα και δεν είχαν μετρήσιμους στόχους.

Comments
To Top