Κόσμος

Τανκς του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, στρατιώτες ψάχνουν στα υπόγειά…

gaza 10

Τανκς του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, στρατιώτες ψάχνουν στα υπόγειά του

Δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, ψάχνουν σε υπόγειά του, προσθέτοντας πως ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. To BBC κάνει λόγο για τανκς και περισσότερους από 100 στρατιώτες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

«Είδα έξι τανκς μέσα στο νοσοκομείο και περισσότερους από εκατό στρατιώτες κομάντος, μπήκαν στο κεντρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ορισμένοι από τους στρατιώτες ήταν μασκοφόροι και φώναζαν στα αραβικά “μην κουνηθείτε μην κουνηθείτε”», δήλωσε μάρτυρας στο βρετανικό δίκτυο

Νωρίτερα, είχε πει ότι οι στρατιώτες «έριξαν μια βόμβα καπνού που προκάλεσε ασφυξία στους ανθρώπους». Είπε επίσης ότι είδε στρατιώτες να μπαίνουν στο χειρουργικό τμήμα.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς επέρριψε προσωπικά στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «ακέραιη την ευθύνη» για την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας.

«Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά.

«Τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», λέει η προεδρία των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε νοσοκομείου, ούτε θέλουν να δουν να εκτυλίσσονται μάχες μέσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» στο Σίφα, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μολονότι τόνισε πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προ ημερών.

To Top