Κόσμος

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο

gaza israil2 1

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο

Θρίλερ με την παράδοση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ που απειλεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση «μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων“.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νόνο δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επίσης τους όρους όσον αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, για τους οποίους η Χαμάς είχε πιέσει να απελευθερωθούν με διαφορετική σειρά από αυτή που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Ισραηλινές πηγές, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν τη Χαμάς για παραβίαση των όρων με τον κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την υποχρέωση απελευθέρωσης μητέρας μαζί με το παιδί της.

Η δεύτερη παρτίδα επρόκειτο να απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν οδηγίες από την κυβέρνηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, σε περίπτωση που η Χαμάς κάνει πίσω και δεν τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν σύγχυση σχετικά με το γιατί η Χαμάς καθυστερεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων απόψε.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) αναμένουν επί του παρόντος κυβερνητικές οδηγίες για το πώς θα προχωρήσουν σε περίπτωση που η Χαμάς αθετήσει τη συμφωνία.

Συγγενείς και γείτονες των Ισραηλινών που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα από τη Χαμάς δηλώνουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της ανταλλαγής, καθώς η Χαμάς έχει καθυστερήσει σημαντικά.

«Είναι δύσκολο. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πια», δήλωσε μια κάτοικος που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά της. «Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε, αλλά η καλύτερη φίλη της κόρης μου υποτίθεται ότι θα αποφυλακιστεί σήμερα και τους ξέρω όλους», συμπλήρωσε. «Η Χαμάς παίζει μαζί μας και είμαστε διχασμένοι, απλά διχασμένοι» κατέληξε.

To Top