Η Λουντμίλα Πάριμπους δεν περιμένει με κομμένη την ανάσα ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν ελπίζω σε αυτόν», δήλωσε στο Reuters η 20χρονη φοιτήτρια από το κέντρο του Κιέβου. «Στην τελική, εξαρτάται από εμάς».
Τον σκεπτικισμό της συμμερίζονται πολλοί Ουκρανοί που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να πετύχει άμεσα ειρηνευτική συμφωνία μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.
«Η τύχη μας είναι στα χέρια μας», δήλωσε η Μαρχαρίτα Ντεπουτάτ, μια 29χρονη υπεύθυνη πωλήσεων. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν άλλο».
Η Χάνα Χορμπατσόβα, 55 ετών, δεν βασίζει το μέλλον της οικογένειάς της στο τέλος της σύγκρουσης. Η ιδιοκτήτρια μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης αρτοποιίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην περιφέρεια του Ντονέτσκ πριν από μία δεκαετία ύστερα από το ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία παραστρατιωτικών στην ανατολική Ουκρανία και την επακόλουθη κατάρρευση δύο ειρηνευτικών συμφωνιών που είχαν συναφθεί με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας. Δεν αποκλείει να εγκαταλείψει το νέο της σπίτι στο Ντνίπρο εάν ο ρωσικός στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να κινείται προς τη νοτιοανατολική πόλη.
«Δεν θα σταματήσει στο Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια ή την περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ», δήλωσε η ίδια στο Reuters. «Θα προχωρήσει παραπέρα».
«Ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως σωτήρας ενός τεράστιου έθνους»
Ενώ είναι επιφυλακτική για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, πιστεύει, ωστόσο, ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει μια μικρή πιθανότητα να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης εάν φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του. «Ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως σωτήρας ενός τεράστιου έθνους», δήλωσε η Χορμπατσόβα.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλοι που απορρίπτουν την προοπτική ο Τραμπ να βοηθήσει να επισπευστεί μια κατάπαυση πυρός. Μετά την εκλογή του, πάνω από το ένα τρίτο των Ουκρανών πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση με δείγμα περίπου 1.100 ανθρώπων από την εταιρία ερευνών Gradus Research τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με το ένα τέταρτο εξ αυτών έξι μήνες νωρίτερα. Σε εκείνη τη δημοσκόπηση, το 31% των ερωτηθέντων ανέμενε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «για χρόνια» και το 31% δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κάνει κάποια πρόβλεψη.
Ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, επίσης δήλωσε ότι ο Τραμπ θα ενισχύσει την παρακαταθήκη του φέρνοντας ειρήνη και ασφάλεια στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία χρειάζεται να γίνει ‘success story’ για τον Τραμπ», δήλωσε ο Μερέζκο στο Reuters. «Μπορεί να μείνει στην ιστορία ως νικητής».
Τις διαπραγματευτικές θέσεις των δύο εμπόλεμων πλευρών συνεχίζει να χωρίζει μεγάλη απόσταση. Σύμβουλοι του Τραμπ ομολογούν τώρα ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα χρειαστεί μήνες ή και περισσότερο για να επιλυθεί, σε μια σκληρή επιστροφή στην πραγματικότητα όσον αφορά τη μεγαλύτερη δέσμευσή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, που είναι να πετύχει ειρηνευτική συμφωνία κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πιέσει πολύ για μια πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ως τον καλύτερο τρόπο για να αποθαρρύνει πιθανή μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία. Ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια συμφωνία που θα υπολείπεται μιας ακλόνητης συμμαχίας με την Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να περιμένει την κατάλληλη στιγμή και τελικά να ξαναχτυπήσει.
«Θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επιστρέψουν», δήλωσε στο Reuters ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ, πρώην υπουργός Άμυνας και ειρηνευτικός διαπραγματευτής με τη Ρωσία. «Θα θέλουν να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν το 2014 και συνέχισαν το 2022».
Ενώ ο Πούτιν έχει πει ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τον Τραμπ, αποκλείει το να προχωρήσει σε μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters τον Νοέμβριο.
Νέα στρατιωτική περιπέτεια
Η τελική αποτυχία δύο συμφωνιών εκεχειρίας, που προκάλεσε τη φυγή της Χορμπατσόβα από το αρχικό της σπίτι πριν από μία δεκαετία, καταδεικνύει τους κινδύνους και τις παγίδες της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Εκείνες οι συμφωνίες, γνωστές ως συμφωνίες του Μινσκ από το όνομα της λευκορωσικής πρωτεύουσας όπου υπεγράφησαν το 2014-15, γρήγορα κατέρρευσαν εν μέσω κατηγοριών και από τις δύο πλευρές περί παραβιάσεων. Ενώ οι εχθροπραξίες μεγάλης έκτασης αποκλιμακώθηκαν μετά το 2015, συγκρούσεις ξεσπούσαν σποραδικά πριν από την εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.
Η οικογένεια της Χορμπατσόβα έφυγε από την Χορλίβκα πριν από 10 χρόνια λόγω των συγκρούσεων και εγκαταστάθηκε στο Τορέτσκ, όπου άνοιξε την επιχείρησή της. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2022 μετακινήθηκαν και πάλι, φεύγοντας από το Τορέτσκ λίγο πριν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί καταστρέψουν το αρτοποιείο. Η πόλη είναι πολύ κοντά στο να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που υπέγραψε τις συμφωνίες του Μινσκ ενώ βρισκόταν στην εξουσία και τώρα είναι πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, συμφώνησε με την άποψη του τωρινού ηγέτη ότι η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας.
«Έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο και στο παρελθόν και άρα ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά και σίγουρα αυτή τη φορά και στο μέλλον όσο το να προσκληθεί και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters. «Αυτό από μόνο του θα αποτρέψει μια νέα στρατιωτική περιπέτεια από τη Ρωσία και θα οδηγήσει στο να κυριαρχήσει η ειρήνη, όχι η δύναμη».
Στο πεδίο της μάχης, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βελτιώσουν τις θέσεις τους ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών, με τον ουκρανικό στρατό, που υπολείπεται αριθμητικά, να πασχίζει να συγκρατήσει την προέλαση των Ρώσων στην ανατολή ενώ μάχεται για να κρατήσει ένα μικρό κομμάτι στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η διατήρησή της θα είναι μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον Σαμίρ Πούρι, διευθυντή ανάλυσης στο Κέντρο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Ασφάλεια στο Chatham House του Λονδίνου. Δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το ερώτημα για το ποιος θα παρακολουθεί και θα εφαρμόζει την κατάπαυση πυρός.
Ο Ρομάν Κοστένκο, βουλευτής που ήταν διοικητής σε μονάδες των ειδικών δυνάμεων στις γραμμές του μετώπου έως την εκλογή του το 2019, δήλωσε ότι με την εμπειρία που έχει θεωρεί ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα εάν η μία πλευρά ανοίξει πυρ στο πεδίο των μαχών και η άλλη πλευρά απαντήσει.
«Είμαι κάποιος που έχει ζήσει δεκάδες ανακωχές, ίσως 20», πρόσθεσε. «Κάθε μία από αυτές τις ανακωχές με τη Ρωσία δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά».
Πηγή: ΑΠΕ