Κόσμος

«Τέλος» η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη – Αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις από…

AP23185433272774

«Τέλος» η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη – Αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις από την Τζενίν

Σταματάει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων 20 ετών στη Δυτική Όχθη, με τον στρατό του Ισραήλ να αποσύρεται σταδιακά από τον προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων στην Τζενίν.

Σύμφωνα τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), η επιχείρηση έγινε, επειδή η οργάνωση Ταξιαρχίες της Τζενίν κατηγορείται για πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις στο Ισραήλ, εκ των οποίων πολλές απετράπησαν.

Έτσι, έως και 2.000 στρατιώτες, με ελικόπτερα Apachi, drones και τεθωρακισμένες μπουλντόζες κυνήγησαν τους τρομοκράτες μέσα στους δρόμους.

Νωρίτερα, οι είσοδοι του καταυλισμού έκλεισαν με μπουλντόζες και τρακτέρ, ενώ κατά την έφοδο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους Παλαιστίνιους. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν πως ο Ισραηλινός στρατός εκτόξευσε αδιακρίτως σφαίρες προς τα σπίτια τους και διέκοψε την παροχή ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και νερού ως μια «συλλογική τιμωρία».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουνίου το Ισραήλ είχε εξαπολύσει και πάλι επιθέσεις με drones προκαλώντας αρκετά θύματα και ενισχύοντας την οργή στους Παλαιστίνιους μαχητές. Ενδεικτικό των προθέσεων του Ισραήλ είναι πως είχε να χρησιμοποιήσει drones για επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από το 2006.

Επίσης, η επιχείρηση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν που δημιουργήθηκε κατά την ανεξαρτησία του Ισραήλ και στάλθηκαν μαζικά Παλαιστίνιοι, καθώς η χώρα άρχισε να κατοικείται από εβραϊκό πληθυσμό που έφτανε από το εξωτερικό.

«Η βία φέρνει περισσότερη βία»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κατήγγειλε σήμερα τον φαύλο κύκλο της βίας στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία «πρέπει να σταματήσει», καλώντας παράλληλα τις ισραηλινές δυνάμεις να σέβονται τους διεθνείς κανόνες.

«Η πρόσφατη επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ υπογραμμίζουν με ανησυχητικό τρόπο μια γνώριμη αλληλουχία γεγονότων: η βία το μόνο που κάνει είναι να φέρνει περισσότερη βία. Οι θάνατοι, οι επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας και η καταστροφή περιουσίων πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, το εύρος της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Τζενίν «συμπεριλαμβανόμενων των επανειλημμένων αεροπορικών πληγμάτων και της καταστροφής περιουσιών, εγείρουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον σεβασμό των διεθνών κανόνων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ορισμένες από τις μεθόδους και ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) συνδέονται γενικότερα με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύγκρουσης παρά με την εφαρμογή του νόμου», επεσήμανε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θεωρεί επομένως ότι οι αεροπορικές επιδρομές αντιβαίνουν στους κανόνες που ισχύουν για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης: «Σε μια κατεχόμενη περιοχή, οι θάνατοι που προκύπτουν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές μπορούν επίσης να συνιστούν ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Ως εκ τούτου, ο Τουρκ ζητεί οι επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τη χρήση βίας, τονίζοντας ότι αυτοί οι κανόνες παραμένουν οι ίδιοι ακόμη και όταν πρόκειται για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

To Top