Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «βάλει τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» στον Λίβανο, να «μην επεκτείνει τη δράση του στο έδαφος» του Λιβάνου και να «σεβαστεί την κυριαρχία» της χώρας.
«Για τη Γαλλία, η κυριαρχία του Λιβάνου είναι ένα βασικό ζήτημα που θα υπερασπίζεται πάντα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείτο ο αρχιτέκτονας της 7ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για να τεθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε όλοι οι όμηροι να μπορέσουν να απελευθερωθούν και ο πόλεμος επιτέλους να σταματήσει», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Διαβεβαίωσε ότι εργάζεται «με τους Ισραηλινούς, Άραβες και Αμερικανούς εταίρους» για την «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και «για να ανοίξει επιτέλους μια αξιόπιστη πολιτική προοπτική τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».
Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό του Ισραήλ
Στη συνέχεια ο ίδιος κατήγγειλε μια «έλλειψη επαγγελματισμού» υπουργών και δημοσιογράφων, κατηγορώντας τους ότι «διαστρέβλωσαν» σχόλια του για το Ισραήλ μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Πιστεύω ότι λέω αρκετά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή» ώστε να μην χρειάζεται άλλος να μιλά για λογαριασμό μου. «Όλα αυτά είναι απόδειξη, κατά βάθος, μιας αποσύνθεσης της δημόσιας συζήτησης και μιας έλλειψης επαγγελματισμού», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα σχόλια του κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.
Στις 15 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ενώπιον των υπουργών του ότι ο Νετανιάχου «δεν πρέπει να παρακάμπτει αποφάσεις του ΟΗΕ» και «να μην ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ».
Αυτή η αναφορά σχετίζεται με την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 1947 για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος.
Τα συγκεκριμένα σχόλια σχετικά με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση, με μια σφοδρή ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και την αντίδραση εβραϊκών θεσμών στη Γαλλία, καθώς και κάποιων πολιτικών.
Εμφανώς δυσαρεστημένος, ο Μακρόν αποδοκίμασε «υπουργούς» που «επανέλαβαν παραποιημένα σχόλια», «δημοσιογράφους που τα επανέλαβαν και σχολιαστές που δεν εστίασαν στην πραγματικότητα και την ακρίβεια τέτοιων σχολίων». «Όταν έχω κάτι να πω, κάνω ένα δελτίο Τύπου ή μια συνέντευξη Τύπου. Αυτό είναι δεοντολογία. Δεν υπάρχει άλλο», δήλωσε.
Η Γαλλία «ποτέ δεν αγνόησε» το κράτος του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις και ο ίδιος πάντα «πολεμούσαν ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού».
«Δεν υπάρχει καμία ασάφεια. Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», τόνισε, εν μέσω έντονων εντάσεων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Αυτή η δέσμευση παραμένει, όπως δείξαμε και φέτος συμμετέχοντας στην άμυνα του Ισραήλ» απέναντι στις επιθέσεις του Ιράν και των Χούθι, πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: ΑΠΕ