Ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως πιθανός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, φέρεται να ήταν μεταξύ εκείνων που έγιναν στόχος των νυχτερινών ισραηλινών επιδρομών που προκάλεσαν μαζικές εκρήξεις στη Βηρυτό, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι New York Times επικαλούνται ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι ο στρατός είχε πληροφορίες ότι ο Σαφιεντίν, ξάδελφος του Νασράλα, και άλλοι ηγέτες της Χεζμπολάχ συναντιόντουσαν σε ένα καταφύγιο στη νότια περιοχή Dahieh της λιβανέζικης πρωτεύουσας.
Η ιστοσελίδα Axios επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν βρισκόταν σε ένα καταφύγιο βαθιά κάτω από τη γη και δεν είναι ακόμη σαφές αν σκοτώθηκε από τα πλήγματα.
Σύμφωνα με λιβανέζικα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται η ιστοσελίδα Axios, η ισραηλινή επίθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που σκότωσε τον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC.
Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Σαφιεντίν, γεννημένος το 1964 στην πόλη Deir Qanoun En Nahr, στην περιοχή Tyre του νότιου Λιβάνου, είναι ο κληρικός που φοράει μαύρο τουρμπάνι και αποτελεί μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της οργάνωσης το 1982.
Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιεντίν ταξίδεψε στο Qom του Ιράν για να ενταχθεί στην ομάδα του ξαδέρφου του και να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Προετοιμάστηκε για να διαδεχθεί τον Νασράλα από το 1994, όταν κλήθηκε από το Qom στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν είναι γνωστός για τη δημόσια και πολιτική του παρουσία, καθώς και για τις πύρινες και εύγλωττες ομιλίες του. Στις ομιλίες του, έχει τονίσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στην ισραηλινή «επιθετικότητα».
Σε μια ομιλία του στις 13 Ιουλίου, είπε: «Εάν το καθήκον μας, όπως είναι σήμερα, είναι να βρισκόμαστε στον νότο (του Λιβάνου) πολεμώντας αυτόν τον εχθρό και προσφέροντας τους μάρτυρές μας, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα, με την πεποίθηση ότι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει τη νίκη, όπως έκανε το 2006». Σε άλλη ομιλία του τον ίδιο μήνα, τόνισε ότι «ο Λίβανος ασχολείται με τον πόλεμο κατά του ισραηλινού εχθρού χωρίς περιορισμούς και όρια».
Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν έχει επαναλάβει συχνά ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το μέτωπο της Γάζας μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.
Επίσης, ο Χασέμ Σαφιεντίν έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια εκεί σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Qom, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής Δύναμης Quds, Qassem Soleimani – το 2020, ο γιος του Reza παντρεύτηκε τη Zeynep, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού. Το 2017, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Σαφιεντίν στη μαύρη λίστα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.