Σε εφαρμογή μπαίνει από φέτος ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει την τρωτότητα και να κάνει πιο ανθεκτικές τις κατασκευές που βρίσκονται πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων.

Οι νέες διατάξεις του υπουργείου προβλέπουν αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Πολιτικός Μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, όλα τα ακίνητα που είναι 300 μέτρα από δασικές εκτάσεις πρέπει να έχουν μελέτη και έκθεση πυρασφάλειας. Δεύτερον, τα κενά οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου πρέπει να έχουν καθαριστεί μέχρι τέλος Απριλίου.

Ωστόσο, όπως τονίζει, θα έπρεπε το κράτος να κάνει τα σχέδια πυρασφάλειας για τις δασικές εκτάσεις και να δίνει παραπάνω χρόνο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για τις διαδικασίες, τουλάχιστον 3,4,5 μήνες.

@manoskranidis

Μελέτη και έκθεση πυρασφάλειας! #fyp #property #foryou #property #tips #greece #realestate #fy #manoskranidis #viraltiktok

♬ original sound – manoskranidis

Ο κανονισμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται:

  • σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις
  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.
  • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών)
  • βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων
  • βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις
  • βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.
  • Τα προβλεπόμενα μέτρα στόχο έχουν να ενισχύσουν το βαθμό πυρασφάλειας και κατά συνέπεια να μειώσουν τον αριθμό των σπιτιών, τα οποία καταστρέφονται ολικώς ή μερικώς από πυρκαγιές και ακολούθως οδηγούν στη δαπάνη σημαντικών ποσών συνδρομής στους πληγέντες.