Το πρωινό της Τρίτης αναμένεται να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» σύμφωνα με το οποίο μόλις λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πραγματοποιήθηκε εσκεμμένη αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, ώστε να προβληθεί μονάχα το σενάριο του ανθρώπινου λάθους.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συνταχθούν με την πρόταση του και να σταθούν, όπως λέει, στο ύψος των περιστάσεων.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά έσπευσε να υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι αυτονόητο πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές».
Η θέση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει πως δεν αναγνωρίζει στον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ «κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο», κατηγορώντας το πως «όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης». Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει πως: «Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει την μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι».
Η θέση της Ελληνικής Λύσης
Θετικά διακείμενη είναι και η Ελληνική Λύση, με το δικό της επίσης σκεπτικό καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος: «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε τη μοναδική ευκαιρία να γκρεμίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συντασσόμενος με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην ψήφιση του γάμου ομοφυλοφίλων. Τότε όμως επέλεξε να κρατήσει την διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση στην εξουσία! Έκτοτε ο Μητσοτάκης συγκυβερνά με δεκανίκια τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη, που πλέον είναι συνεργοί σε όλα τα κυβερνητικά εγκλήματα. Εννοείται ότι η Ελληνική Λύση θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».
Η θέση της Νέας Αριστεράς
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάσσεται και η Νέα Αριστερά που σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Το δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».
Η θέση της Νίκης
Η Νίκη με ανακοίνωσή της «ζητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει άμεσα πως το δημοσίευμα δεν αποτελεί «δημοσιογραφική κηλίδα» όπως το χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός της κ. Παύλος Μαρινάκης» και την καλεί «να σταματήσει την ξεδιάντροπη και υποτιμητική για τη συνείδηση το λαού συγκάλυψη των γεγονότων και να σεβαστεί επιτέλους τον πόνο που έχει προκαλέσει στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων». Κάνει επίσης αναφορά σε ανακοίνωσή της για «μπάζωμα της αλήθειας», ωστόσο δεν παίρνει θέση επί της προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης.
Μέχρι και αυτή την ώρα επίσημη θέση επί της πρωτοβουλίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, δεν έχει πάρει η Πλεύση Ελευθερίας.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Τα διαδικαστικά επί της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, προβλέπονται στο άρθρο 142 του Κανονισμούς της Βουλής. Σύμφωνα με αυτό:
1. H Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τουλάχιστον των Boυλευτών (σ.σ. 50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών – ήτοι από τουλάχιστον 151 βουλευτές.