Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και αναμένεται να ακολουθήσει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με κρισιμότερο το τετ α τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ θα απευθύνει ομιλία στις 26 Σεπτεμβρίου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Και μπορεί η ελληνική διπλωματία να βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, ωστόσο στο εσωτερικό τα μέτωπα παραμένουν πολλά με κυριότερο αυτό της ακρίβειας αλλά και της ανάγκης αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία που λόγω της αναπόφευκτης πολιτικής φθοράς χρειάζεται ένα δυναμικό restart. Αυτό διαφάνηκε από τον αντίκτυπο που προκάλεσε η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια αλλά και από τις αντιδράσεις των ενστόλων στα μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB, σκιαγραφεί ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπου παρά τη διατήρηση της πρώτης θέσης με ποσοστό 28% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων, η ΝΔ αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν αναπροσαρμογή της πολιτικής της γραμμής. Οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και τη συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ένα νέο πεδίο στο οποίο η ΝΔ πρέπει να κινηθεί με νέα στρατηγική και προσεκτικές κινήσεις.

Βασικός αντίπαλος η καθημερινότητα

Το 54,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναποτελεσματικά, ενώ μόνο το 30,1% τα αξιολογεί θετικά, με μόλις ένα 3% να τα κρίνει ως «πολύ θετικά». Αυτή η έντονη αρνητική στάση προκύπτει κυρίως από τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και τα καύσιμα.

Το 84,9% θεωρεί το κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα, ενώ το 76,6% ανησυχεί για το αυξανόμενο κόστος της οικιακής ενέργειας. Σημαντική είναι επίσης η ανησυχία για τα τρόφιμα, που πλήττει το 74,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 37,5% αντιμετωπίζει δυσκολίες με τα ιατρικά έξοδα. Η καθημερινότητα των πολιτών χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και οικονομικές δυσκολίες, δημιουργώντας έτσι έντονες κοινωνικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Νέο πολιτικό δίπολο;

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης την άνοδο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15%, γεγονός που το καθιστά τη βασική δύναμη της κεντροαριστεράς. Η ανάκαμψη αυτή βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης καθώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σημαντικά κοινωνικά στρώματα, υποσχόμενο έναν πιο κεντρώο πολιτικό λόγο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά, φτάνοντας το 9% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές έριδες κυρίως με αφορμή τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία. Το 63,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές διαφωνεί με την απομάκρυνση του Κασσελάκη, ενώ το 32,4% τάσσεται υπέρ της κίνησης αυτής, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές ρήξεις στο κόμμα. Η πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ παρέχει στη ΝΔ την ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της ως η κύρια κυβερνητική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα εγείρει τον κίνδυνο της κεντροαριστερής ανασύνταξης υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζει την στρατηγική του στηριζόμενο σε τρεις βασικούς άξονες: α) στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών μέσω πιο αποδοτικών και άμεσων μέτρων β) στη διατήρηση της σταθερότητάς της ως ηγετική δύναμη, αποφεύγοντας μεγάλης ρήξης με την κοινωνία αλλά προωθώντας την μεταρρυθμιστική της ατζέντα και γ) διατήρηση της κεντροδεξιάς βάση της κυβέρνησης και ενισχύοντας τον πολιτικό της λόγο με ευρύτερες, πιο κεντρώες προτάσεις.