Αύριο Τετάρτη στις 11:00 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η εκτενής ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η συνεδρίαση, που διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν πεδίο έντονων συζητήσεων και τοποθετήσεων, καθώς θα επεκταθεί όχι μόνο στα ζητήματα διαχείρισης των πυρκαγιών, αλλά και σε ευρύτερα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον απολογισμό των δράσεων που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα και είχαν σοβαρές συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Η αυριανή συνεδρίαση θα είναι μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να αναλύσει τα πεπραγμένα και να δώσει έμφαση στα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, και των δασικών περιοχών. Επιπλέον, θα επιχειρήσει να αναδείξει την επόμενη ημέρα και τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο προβλέπει ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τις θέσεις του πρωθυπουργού. Αυτό θα γίνει σε δύο κύκλους τοποθετήσεων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την τριτολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε σχόλια και ερωτήσεις που θα προκύψουν από τη συζήτηση.

Η αυριανή συζήτηση αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της αντιπολίτευσης να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας την καταστροφική επίδραση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, δύο αιτήματα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Στις 14 Αυγούστου, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για να συζητηθούν οι «πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» και οι επιπτώσεις τους, ενώ στις 7 Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επικεντρωθεί η συζήτηση σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία.