Οικονομία

Τίτλοι ιδιοκτησίας σε καταπατημένα

1697548809 Snea default

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά περίπου 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας καθώς ενεργοποιείται μέχρι τις αρχές Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ιδιώτες που θέλουν να εξαγοράσουν τα ακίνητα. Δυνατότητα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν καταπατημένα κτήματα ή κτίσματα για πάνω από 30 έτη και το ύψος του τιμήματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή ενώ μειώνεται έως κι 80% ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, την «κοινωνική ταυτότητα», το ύψος του εισοδήματος και το είδος του ακινήτου. Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Από 3-7 Ιουνίου

τα Ποσειδώνια

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2024, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τη Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 και ήταν η μεγαλύτερη σε μέγεθος στα 54 χρόνια ιστορίας της, έχοντας αυξήσει κατά 7% τον καθαρό εκθεσιακό χώρο σε σύγκριση με τη διοργάνωση του 2018. Συνολικά, 1.948 εκθέτες από 88 χώρες και 24 εθνικά περίπτερα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία παρουσίασαν τα προϊόντα τους και κατέθεσαν τα ναυτιλιακά τους διαπιστευτήρια κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την οποία επισκέφθηκαν περισσότεροι από 18.000 ξένοι και έλληνες επισκέπτες. Ανάμεσά τους χιλιάδες σύνεδροι που έφτασαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τα 68 συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια που είχαν προγραμματιστεί.

Στη Δικαιοσύνη για

το τεκμαρτό εισόδημα

Στη Δικαιοσύνη για ζητήματα συνταγματικότητας του νέου φορολογικού νόμου σχεδιάζουν να προσφύγουν οι επαγγελματίες αντιδρώντας για το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. «Η απόφαση του συντονιστικού των φορέων είναι από κοινού να προσφύγουμε μαζί δικαστικά σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια», ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων κατά την οποία τέθηκαν ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου από τους Προκόπη Παυλόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Θεόδωρο Φορτσάκη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξομοίωση του ελεύθερου επαγγελματία με τον μισθωτό, τονίζοντας ότι σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ αυτό είναι αδιανόητο γιατί η φορολογική θέση του μισθωτού είναι πολύ διαφορετική από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Για τις διακρίσεις που φέρνει ο νόμος σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι «υπάρχει και κάτι βαθύτερο που προσκρούει στην αρχή της φορολογικής ισότητας και καταδεικνύει ότι δεν υπηρετείται ο δημοσίου συμφέροντος στόχος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ζητήματα συνταγματικότητας για το θέμα του τεκμηρίου έθεσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης σημειώνοντας ότι «η βάση του τεκμηρίου, δηλαδή η εξομοίωση ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών ως προς τα έξοδά τους, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ με αφορμή τον νόμο Κατρούγκαλου».

Μακροπρόθεσμες προκλήσεις

Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, λόγω των χαμηλών επενδύσεων (παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών) και λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.

Από την άλλη, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυπρόθεσμη περίοδο κρίνονται ως θετικές.

Παρά ταύτα, εξηγούν οι οικονομολόγοι της Eurobank, καθοδικοί κίνδυνοι για το 2024 υφίστανται, όπως είναι μια πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, μια μεγαλύτερη του αναμενομένου παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω μιας νέας έξαρσης του πληθωρισμού, μια μικρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη των οικονομιών-σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, μια πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πιθανές φυσικές καταστροφές.

To Top