Η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις, τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τους γονείς τους -ειδικά στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας.
Με την πολυσυζητημένη σειρά του Netflix Adolescence -η οποία είχε σχεδόν 6,5 εκατομμύρια θεατές που παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο την πρώτη εβδομάδα προβολής του- να ρίχνει φως στους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πώς μπορούν οι γονείς να θέσουν σαφή όρια χωρίς να διαταράξουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους; Ειδικοί προτείνουν πρακτικούς τρόπους για μια ισορροπημένη και ασφαλή ψηφιακή εμπειρία.
Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο είναι εξίσου κρίσιμη με τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας. Σύμφωνα με την Ofcom, ένας στους έξι (16%) γονείς παιδιών ηλικίας τριών έως 12 ετών δεν έχουν ακόμη μιλήσει στο παιδί τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι εννέα στους δέκα (92%) ανησυχούν για το περιεχόμενο και τα άτομα στα οποία εκτίθενται τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.
Ο Alex Towers από τον όμιλο BT Group μοιράστηκε με το hellomagazine.com ότι όλο και περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν την ανάγκη να είναι εξίσου προσεκτικοί με την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών τους όσο και με τους κινδύνους στον πραγματικό κόσμο.
«Στην EE, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιούν smartphones τα παιδιά κάτω των 11 ετών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα παιδιά κάτω των 13 ετών. Παρέχουμε επίσης οδηγίες για τη χρήση γονικών ελέγχων και εργαλείων οικογενειακής κοινής χρήσης», εξηγεί ο Towers.
«Αλλά εξίσου σημαντικό με αυτές τις διασφαλίσεις είναι η διατήρηση ανοιχτών και συνεχών συζητήσεων με το παιδί σας -ανεξαρτήτως ηλικίας- σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στον διαδικτυακό κόσμο».
Πώς να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο
Ανεξάρτητα από το αν έχετε παρακολουθήσει ή όχι το Adolescence, είναι προφανές ότι το ζήτημα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου παραμένει ένα δύσκολο θέμα. Η ειδικός σε θέματα γονέων, Sue Atkins, προτείνει πέντε πρακτικούς τρόπους για να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να βοηθήσετε τα παιδιά να πλοηγηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.
- Επιλέξτε έναν ασφαλή χώρο
«Το να κάνετε τη συζήτηση κάπου ουδέτερα, όπου μπορείτε και οι δύο να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο, όπως π.χ. ενώ οδηγείτε ή περπατάτε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφορτιστείτε», εξηγεί η Sue.
- Καθοδηγήστε, μην ακυρώνετε
«Κάποια ελευθερία είναι σημαντική», λέει η Sue. «Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους εργαλειοθήκες για να περιηγηθούν στον κόσμο, αλλά ο εξοπλισμός τους με σαφή καθοδήγηση τους δίνει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα προσεγγίσουν τον νέο διαδικτυακό χώρο».
Στην ψηφιακή εποχή, είναι πιθανό το παιδί σας να γνωρίζει πιθανώς περισσότερα από εσάς για ορισμένους διαδικτυακούς ιστότοπους και τάσεις, ενώ εσείς θα γνωρίζετε πιθανώς περισσότερα για τους πιθανούς κινδύνους και τα κίνητρα πίσω από ορισμένο περιεχόμενο και συμπεριφορές στο διαδίκτυο.
«Δείχνοντας σεβασμό στις δεξιότητές τους θα τους κάνει να σεβαστούν πιο άνετα τις δικές σας», εξηγεί η Sue.
- Πότε και πώς να θέσετε όρια ανά ηλικία
Ο περιορισμός των ιστότοπων και των εφαρμογών στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας κάτω των 11 ετών είναι συνήθως πιο απλός από το να λέτε σε έναν έφηβο τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει στο διαδίκτυο.
«Από τα 11 και πάνω, είναι πιθανό να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία εξηγώντας στο παιδί σας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και τα κίνητρα πίσω από αυτόν, όταν εξηγείτε γιατί έχετε θέσει σε εφαρμογή ρυθμίσεις διαδικτυακής ασφάλειας», λέει η Sue.
«Ο στόχος και στις δύο αλληλεπιδράσεις είναι να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη, θέτοντας ταυτόχρονα σαφή όρια».
- Το «όχι» μπορεί να είναι η πιο ευγενική λέξη
«Το να μαθαίνετε να θέτετε όρια στα παιδιά σας δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία τους, αλλά και με τη διδασκαλία της πειθαρχίας, της ευγνωμοσύνης και της δύναμης να θέτουν τα δικά τους όρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες. Το να είστε αυστηροί, αλλά πάντα ευγενικοί, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας στο κατώφλι της ενηλικίωσης», λέει η Sue.
- Αποφύγετε την αμυντικότητα
Ο περιορισμός της πρόσβασης του παιδιού σας στο διαδίκτυο μπορεί να του φανεί ως μεγάλη απώλεια.
Η αντίσταση ή τα υψηλά συναισθήματα είναι αναμενόμενα όταν εμπλέκεστε σε συζήτηση σχετικά με τις τεχνολογικές τους συσκευές. «Μπορεί να αισθάνονται σαν προέκταση του εαυτού τους και να προσφέρουν στα παιδιά διαφυγή από τα προβλήματα της πραγματικής τους ζωής», λέει η Sue.
«Μην αντιμετωπίζετε τη φωτιά με φωτιά και μην είστε αμυντικοί. Αφιερώστε χρόνο για να προσπαθήσετε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του πώς και γιατί αισθάνεστε και οι δύο με τον τρόπο που αισθάνεστε για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά σας».