Το κεφάλαιο της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και της νομιμότητας άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας έτσι στην πορεία που χάραξε ο ίδιος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι και ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι σε μετρήσεις που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εμφανίζονται απογοητευμένοι και ζητούν περισσότερα από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπιστευθεί στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την υλοποίηση εκείνων των μέτρων τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση της μικρής και μεγάλης παραβατικότητας, αλλά και που θα ξεριζώσουν την ανομία και θα εξαλείψουν το αίσθημα της διάχυτης ατιμωρησίας που πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους.

Στο στόχαστρο με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό έχει μπει η αποκαλούμενη και «Μαφία της Μυκόνου».

Ήδη κλιμάκια έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν στο νησί των ανέμων και ξεκίνησαν μια σοβαρή προσπάθεια για τον εντοπισμό ποινικών πράξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, το επόμενο διάστημα θα έχουμε συλλήψεις έτσι ώστε να διαλυθεί το πολυπλόκαμο παράνομο δίκτυο το οποίο δρα εις βάρος των κατοίκων του νησιού αλλά και όσων επιθυμούν να το επισκεφθούν είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος», δήλωνε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εκτός όμως από τη Μύκονο και η πάταξη της μικροεγκληματικότητας έχει μπει στο στόχαστρο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική.

Επίσης, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχει Αστυνομία ελαφρώς οπλισμένη σε όλες τις πλατείες, έτσι ώστε να μειωθεί και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Στην κυβέρνηση τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτή τη φορά η σύγκρουση με νοοτροπίες που θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου θα είναι διαρκής.

Το δόγμα «νομιμότητα παντού» λένε ήρθε για να μείνει και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια με τις καταλήψεις και στις φυλακές, αλλά και σε περιοχές που εντοπίζεται αυξημένη εγκληματικότητα θα ζητείται η συνεργασία και των τοπικών αρχών.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης θα μπει ειδικά όσον αφορά το τελευταίο και η ηλεκτρονική επιτήρηση με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους δημάρχους.

Η Novartis φέρνει πάλι πολιτικές συγκρούσεις

Ένα πρωτοσέλιδο και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από πολιτικά πρόσωπα πριν από λίγα 24ωρα στους οικονομικούς εισαγγελείς, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση Novartis.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis πληρώθηκαν από τις αμερικανικές αρχές οδήγησαν την κυβέρνηση να δηλώνει δικαιωμένη όταν μιλούσε για μια κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό της δικαιοσύνης, και για αντιθεσμικές παρεμβάσεις προς τους έλληνες δικαστές.

Πλέον, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε υποθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί ο εισαγγελέας να κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι να μείνουν σε καθεστώς προστασίας ή αυτό να αρθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν προσφύγει στον οικονομικό εισαγγελέα ζητώντας την άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να έχουν πια αυτό το πλεονέκτημα.

Έτσι, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις.