Έρευνα πραγματοποιεί το αμερικανικό FBI για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πωλήθηκαν εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου σε Αμερικάνους «ύποπτους» αγοραστές.
Όπως μεταδίδει το «BBC» η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί.
Ένας αγοραστής, από την Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι πράκτορας του FBI του έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay. Ο πράκτορας του FBI δήλωσε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο.
Από τη μεριά του, ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.
Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή λείπει, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.
Ο έφορος Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.
Το μουσείο θεωρεί ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αγωγής που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως τα μη καταγεγραμμένα εξ αυτών από τις αποθήκες του μουσείου.
Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.
Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του Χάρτβιγκ Φίσερ.