Κόσμος

Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν – Έπεσαν πυροβολισμοί

tanker

Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν – Έπεσαν πυροβολισμοί

Ένταση δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Ομάν, όταν πλοίο που ανήκει στο Ιράν επιχείρησε να καταλάβει δύο τάνκερ, εκ των οποίων το ένα είναι ελληνόκτητο, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έπεσαν πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το επεισόδιο έληξε, επειδή παρενέβη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της κατάσχεσης.

Πιο αναλυτικά, η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ανέφερε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται εκείνη, υποστηρίζοντας ότι το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.

Ο εκπρόσωπος του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από την αποτροπή της κατάσχεσης, όμως τόνισε πως το επεισόδιο έληξε.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πολεμικό πλοίο με μια πολυεθνική ομάδα ναυτών βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή και ζήτησε από το ιρανικό ναυτικό να «παύσει την παρενόχληση» ενός από τα εμπορικά πλοία.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν από το περιστατικό της Τετάρτης στον Κόλπο του Ομάν.

To Top