Κόσμος

«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη με μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις στην ιστορία»

Israhl

«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη με μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις στην ιστορία»

Ο στρατός του Ισραήλ εισβάλει σιγά σιγά στη Γάζα και έχουν δοθεί οι πρώτες μάχες σώμα με σώμα, όμως παρά την αισιοδοξία του IDF, η επιχείρηση θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες στην ιστορία.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικού στρατού, Λόρδος Dannatt, χαρακτηρίζει την κατάσταση «εφιάλτη» και ξεκαθαρίζει ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, αναφέρει το londonlovesbusiness.com.

«Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις στην ιστορία. Είναι ένας εφιάλτης, γιατί πολεμά σε ένα αστικό περιβάλλον και με κάθε κόστος θα πρέπει να αποφεύγει τη δολοφονία οποιουδήποτε ομήρου. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ισραήλ μπορεί να γίνει συνένοχος στη δολοφονία 230 ομήρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης και ειλικρινά, θα είναι μια πρόκληση και δεν μπορώ να δω εύκολα πώς θα το κάνουν οι Ισραηλινοί εκτός από το να είναι εκεί για μακροπρόθεσμα και να ελπίζουν τελικά να αποβάλουν τη Χαμάς», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έτσι, τόνισε ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να έχουν πολύ υπόψη τους την αναλογικότητα σε ένα σύνολο περιστάσεων με πυκνοκατοικημένες περιοχές», σημειώντας ότι τυχόν κατάπαυση του πυρός μπορεί να βοηθήσει την Χαμάς να αναδιοργανώσει τις θέσεις της, αλλά και να κάνει νέα χτυπήματα.

Σημειώνεται, ότι οι «μεγαλύτεροι» πονοκέφαλοι του Ισραήλ είναι οι άμαχοι στη Γάζα, αλλά και τα τούνελ της Χαμάς, που είναι μήκος δεκάδων χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, όσοι περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται, τόσο εναντιώνεται η κοινή γνώμη κατά του Ισραήλ, αλλά και οι σύμμαχοί του, όπως οι ΗΠΑ. Έπειτα, το γεγονός ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για πόλεμο φθοράς μέχρι τελικής πτώσης στη Γάζα, σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χάσει πολλούς στρατιώτες, κάτι που θα εξοργίσει το λαό του, παρότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποτελεσματικότητα του στρατού του.

To Top