Κόσμος

Το Κίεβο δηλώνει ότι απομάκρυνε όλα τα παιδιά από διάφορες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας

paidia tis oukranias 3

Το Κίεβο δηλώνει ότι απομάκρυνε όλα τα παιδιά από διάφορες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι απομάκρυναν όλα τα παιδιά από διάφορες πόλεις και χωριά κοντά στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις.

«Ολοκληρώσαμε τον στόχο που έθεσε η ουκρανική κυβέρνηση» και «απομακρύναμε όλα τα παιδιά με τις οικογένειές τους» από τις περιοχές Γκουλιαϊπολέ, Πρεομπράγενκα, Γεγκορίβκα, Στεπνογκίρσκ και Νοβοπαβλίβκα, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Γεβγκέν Μιρονένκο σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 59 παιδιά.

Η απομάκρυνσή τους από τις περιοχές αυτές είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο και οι αρχές είχαν επικαλεστεί τότε μια «δύσκολη» κατάσταση για την ασφάλειά τους. Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν γνωστοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες περιορισμένα κέρδη στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται αντιμέτωπες με ενισχυμένες θέσεις του ρωσικού στρατού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν ωστόσο να ανακτήσουν τον έλεγχο στις αρχές Σεπτεμβρίου του χωριού Ρομπότνιε, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πόλεις και χωριά που αφορά η απομάκρυνση που ανακοινώθηκε τώρα από τις αρχές. Οι μάχες διεξάγονται πλέον ανατολικά του χωριού αυτού, κοντά στο Βερμποβέ. Ο ουκρανικός στρατός έσπασε τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο στον νότο, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός στρατηγός που είναι υπεύθυνος για την αντεπίθεση Ολεξάντρ Ταρνάφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο.

AP22123594155871
Το Κίεβο δηλώνει ότι απομάκρυνε όλα τα παιδιά από διάφορες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας 3

Ενισχυμένο από τις παραδόσεις δυτικών όπλων, το Κίεβο εξαπέλυσε στις αρχές Ιουνίου ευρεία αντεπίθεση στις ρωσικές δυνάμεις στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της επικράτειάς του με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Αν και η επιχείρηση αυτή είχε λόγω των ενισχυμένων γραμμών άμυνας των ρωσικών δυνάμεων επιτρέψει μέχρι σήμερα την ανάκτηση του ελέγχου μόνον μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και μιας χούφτας ερημωμένων χωριών, τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να επιταχύνεται.

Τη Δευτέρα, τα πρώτα άρματα μάχης Abrams έφτασαν στην Ουκρανία μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλεπόταν αρχικά, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου επιδίδονται σε μια κούρσα με τον χρόνο για να προλάβουν την επέλαση του χειμώνα και την αναμενόμενη επιβράδυνση των επιχειρήσεών τους λόγω του κρύου.

To Top