Ουκρανοί κοντά στην πόλη Kostyantynivka διαπίστωσαν με έκπληξη, βλέποντας τα συντρίμμια που έπεσαν από τον ουρανό, ότι είχαν γίνει μάρτυρες της καταστροφής του νεότερου ρωσικού όπλου – του προηγμένου stealth drone μάχης S-70.
Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Με το όνομα Okhotnik (Κυνηγός), αυτό το βαρύ, μη επανδρωμένο όχημα είναι τόσο μεγάλο όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά χωρίς πιλοτήριο. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και οι προγραμματιστές του ισχυρίζονται ότι δεν έχει «σχεδόν κανένα ανάλογο» στον κόσμο.
«Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι προφανές ότι παρασύρθηκε και φαίνεται ότι ένα δεύτερο ίχνος που φαίνεται σε βίντεο που καταγράφηκε προέρχεται από ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-57, που προφανώς το καταδιώκει», σημειώνει το BBC.
Το ρωσικό αεροσκάφος μπορεί να προσπαθούσε να αποκαταστήσει την επαφή με το drone, αλλά καθώς και τα δύο πετούσαν σε ουκρανική ζώνη αεράμυνας, θεωρείται ότι ελήφθη η απόφαση να καταστραφεί το Okhotnik για να μην καταλήξει σε εχθρικά χέρια.
Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν σχολιάσει επίσημα το τι συνέβη στον ουρανό κοντά στην Kostyantynivka. Αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πιθανότατα έχασαν τον έλεγχο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους, ενδεχομένως λόγω παρεμβολής από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ουκρανίας.
Σε αυτόν τον πόλεμο έχουν εμφανιστεί πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά τίποτα σαν το ρωσικό S-70, σχολιάζει το δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας.
Ζυγίζει περισσότερους από 20 τόνους και φημολογείται ότι έχει εμβέλεια 6.000 χιλιομέτρων.
Σε σχήμα βέλους, μοιάζει πολύ με το αμερικανικό X-47B, ένα άλλο stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία.
Το Okhotnik υποτίθεται ότι μπορεί να μεταφέρει βόμβες και ρουκέτες για να πλήττει τόσο επίγειους όσο και εναέριους στόχους, καθώς και να διεξάγει αναγνώριση.
Και έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57.
Βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2012 και η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε το 2019.
Αλλά μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν υπήρχαν στοιχεία ότι είχε χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που μετρά 2,5 χρόνια ήδη.
Νωρίτερα φέτος φέρεται να εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Akhtubinsk στη νότια Ρωσία, ένα από τα σημεία εκτόξευσης για την επίθεση στην Ουκρανία.
Έτσι, είναι πιθανό η αποτυχημένη πτήση πάνω από την Kostyantynivka να ήταν μια από τις πρώτες προσπάθειες της Μόσχας να δοκιμάσει το νέο της όπλο σε συνθήκες μάχης.
Τα συντρίμμια μιας από τις διαβόητες ρωσικές βόμβες μεγάλου βεληνεκούς D-30 φέρεται να βρέθηκαν στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Αυτά τα θανατηφόρα όπλα χρησιμοποιούν τη δορυφορική πλοήγηση για να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα.
Τι δουλειά είχε λοιπόν το Okhotnik να πετάει με ένα αεροσκάφος Su-57; Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα αεροπορίας στο Κίεβο, Anatoliy Khrapchynskyi, το πολεμικό αεροσκάφος μπορεί να μετέδωσε σήμα από μια επίγεια βάση στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να αυξήσει την έκταση της επιχείρησής τους.
«Η αποτυχία του stealth drone είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό. Θα έπρεπε να τεθεί σε παραγωγή φέτος, αλλά είναι σαφές ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είναι έτοιμο», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν τέσσερα πρωτότυπα S-70 και είναι πιθανό αυτό που ανατινάχθηκε στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία να ήταν το πιο προηγμένο από τα τέσσερα. Παρόλο που καταστράφηκε, οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να είναι σε θέση να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για το Okhotnik.
«Μπορεί να μάθουμε αν διαθέτει δικά του ραντάρ για να βρίσκει στόχους ή αν τα πυρομαχικά είναι προ-προγραμματισμένα με συντεταγμένες για το πού θα χτυπήσουν», εξηγεί ο Anatoliy Khrapchysnkyi.
Μόνο από τη μελέτη των εικόνων από το σημείο της συντριβής, πιστεύει ότι είναι σαφές ότι οι δυνατότητες του stealth drone είναι μάλλον περιορισμένες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συντρίμμια θα εξεταστούν από Ουκρανούς μηχανικούς και τα ευρήματά τους θα διαβιβαστούν στους δυτικούς εταίρους του Κιέβου.
«Και όμως, το περιστατικό αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι δεν μένουν στάσιμοι, βασιζόμενοι στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό τους και στα συμβατικά τους όπλα. Επεξεργάζονται νέους και πιο έξυπνους τρόπους για να πολεμήσουν. Και αυτό που απέτυχε σήμερα μπορεί να πετύχει την επόμενη φορά», καταλήγει το BBC.