Πολιτική

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο «έξυπνος» μετρητής – «Θα αντιμετωπιστεί μεγάλος μέρος του φαινομένου των…

skulakakis0

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο «έξυπνος» μετρητής – «Θα αντιμετωπιστεί μεγάλος μέρος του φαινομένου των ρευματοκλοπών»

Για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2024 μίλησε την Τετάρτη (15/11) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστεί μεγάλος μέρος του φαινομένου των ρευματοκλοπών.

«Στην πολιτική το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι ασυνάρτητος και αυτό είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα: Από τοξικός μετατρέπεται σε ασυνάρτητος», ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

«Η πορεία της χώρας είναι θετική. Οι πολίτες δεν μπορούν ωστόσο ακόμη να το βιώσουν, γιατί το πρόβλημα της ακρίβειας ακόμη και σε περίοδο που οι μισθοί αυξάνονται, είναι πιεστικό για τα νοικοκυριά» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε πως «από 1η Ιανουαρίου 2024 σταματά η περίοδος των μαζικών επιδοτήσεων που μπορούσαν να γίνουν με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ωστόσο συνεχίζονται η ενίσχυση των επιδοτήσεων στο κοινωνικό τιμολόγιο καθώς και η ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών».

Εξήγησε δε ότι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες είναι όσοι χρησιμοποιούν για την θέρμανσή τους, ηλεκτρικό ρεύμα και όχι άλλα μέσα. «Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια πολίτες, χωρίς του κοινωνικά ευάλωτους» υπογράμμισε.

Θεόδωρος Σκυλακάκης
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο «έξυπνος» μετρητής – «Θα αντιμετωπιστεί μεγάλος μέρος του φαινομένου των... 2

«Ο ψηφιακός μετρητής θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω»

Αναφορικά με τη ρευματοκλοπή επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται από επιχειρήσεις και αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς όλων.

Συμπλήρωσε δε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηρότερες ποινές, κλείσιμο προσωρινό ή μόνιμο των επιχειρήσεων που κάνουν αυτήν την δουλειά, αφαίρεση αδείας των ηλεκτρολόγων που εμπλέκονται καθώς και με επιβολή προστίμων.

Σχετικά με τον ψηφιακό μετρητή, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «θα έρθει το πρώτο 4μηνο με 6μηνο του 2024 και θα μας επιτρέπει να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε πιο “έξυπνα”, ενέργεια. Θα αντιμετωπίσει μεγάλος μέρος του φαινομένου των ρευματοκλοπών και παράλληλα θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω».

«Μέσω του ψηφιακού μετρητή θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν που γίνονται οι ρευματοκλοπές συγκριτικά με τον αναλογικό μετρητή», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του πράσινου τιμολογίου. Για το συγκεκριμένο τιμολόγιο, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα ομοιόμορφο τιμολόγιο για όλους τους προμηθευτές στο οποίο οι τιμές θα είναι συγκρίσιμες».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των καταστημάτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε πως κλείνει τώρα και θα ολοκληρωθούν και οι πληρωμές.

To Top