Σε μια μόνο ανάρτησή του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον πλανήτη ότι θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας και μια πρώτη ιδέα για το πώς θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν τεράστιο διπλωματικό γρίφο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να προτείνω τον Κίθ Κέλογκ για σύμβουλο του προέδρου και ειδικό απεσταλμένο σε Ουκρανία και Ρωσία» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. «Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη με πυγμή, και θα κάνουμε την Αμερική, και τον κόσμο, ασφαλείς ξανά». Με τον διορισμό του Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επιλέξει στην πραγματικότητα το σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσει ώστε να τελειώσει με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Κέλογκ, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, έχει αποκαλύψει το σχέδιο του για ειρήνευση στην περιοχή με λεπτομέρειες, γράφοντας για το Ινστιτούτο του Ντόναλντ Τραμπ, America First. Ο Κέλογκ χαρακτηρίζει τον πόλεμο «μια κρίση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και η οποία εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχει εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν ατελείωτο πόλεμο.

Εν πολλοίς, μια εκεχειρία θα παγώσει τις εμπροσθοφυλακές των δύο πλευρών τις οποίες θα ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως πρόκειται για τις λεπτομέρειες που κάνουν το εν λόγω σχέδιο περίπλοκο.

Αλλάζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ

Ο Κέλογκ στο σχέδιό του αυτό, σπαταλά περισσότερο χρόνο να κατακρίνει τις κινήσεις του Τζο Μπάιντεν και λιγότερο για να ξεδιπλώσει τη δική του σκέψη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η βοήθεια του Μπάιντεν στην Ουκρανία σε επίπεδο όπλων ήρθε αργά. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η χαλαρή προσέγγιση του Τραμπ προς τον Πούτιν, χωρίς να τον δαιμονοποιεί όπως κάνει ο Μπάιντεν, θα τον βοηθούσαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο ίδιος σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν δώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία πριν τη ρωσική εισβολή και αμέσως μετά από αυτήν, βοηθώντας την Ουκρανία να κερδίσει. Κάπου εκεί όμως, το σχέδιο του μελλοντικού συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, σταματά να κάνει… χάρες στην Ουκρανία.

Ο Κέλογκ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται άλλη μια εμπλοκή σε σύγκρουση, αλλά και πως το απόθεμα όπλων της χώρας έχει μειωθεί αισθητά λόγω της βοήθειας στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα πιθανότατα εκτεθειμένη σε κάθε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προτάθηκε στο Κίεβο σαν ένα είδος συμβολισμού αλληλεγγύης, όμως θα πρέπει να μπει στον πάγο επ’ αόριστον «σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία ειρήνης με εγγυήσεις ασφαλείας». Το σχέδιο υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνει επίσημη πολιτική των ΗΠΑ «η αναζήτηση εκεχειρίας και λύσης της σύγκρουσης».

Ακόμα αναφέρει πως οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ, θα πρέπει να δοθεί ως δάνειο και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ οι εξοπλισμοί της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ θα γίνεται σε βαθμό που να εξυπηρετείται η άμυνα της χώρας εναντίον ρωσικών προωθήσεων πριν και μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Πάγωμα» των μετώπων

Οι εμπροσθοφυλακές των δύο πλευρών θα «παγώσουν» και θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ τους. Για τη συμφωνία της σε μια τέτοια πρόταση, η Ρωσία θα δει τις κυρώσεις εναντίον της να μειώνονται, ενώ όταν επιτευχθεί η συμφωνία ειρήνευσης αυτές θα καταργηθούν πλήρως.

Οι εισπράξεις από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα πληρώσουν την ανακατασκευή της Ουκρανίας. Από την Ουκρανία δεν θα ζητηθεί να κάνει πίσω στη διεκδίκηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της, όμως θα πρέπει να συμφωνήσει αυτό να συμβεί αποκλειστικά μέσω της διπλωματικής οδού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα μικρό διπλωματικό… θαύμα και αυτό αφού πρώτα ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαλλαγεί των καθηκόντων του.

Το σχέδιο μοιάζει απλό στην προσέγγισή του. Αυτό που του λείπει όμως είναι η πρόβλεψη του τι θα απαιτήσει η Μόσχα και τι θα προσπαθήσει να πετύχει κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης εκεχειρίας. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα αγνοήσει τις συμφωνίες εκεχειρίας κατακτώντας όσο περισσότερο έδαφος μπορεί για να πετύχει τους στόχους της.

Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, θα χρειαστεί πιθανότατα να περιφρουρηθεί πιθανότατα από στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή στρατιώτες από άλλα ουδέτερα έθνη, μεταξύ των δύο πλευρών.

Αλλαγή στις αξίες

«Ο Μπάιντεν αντικατέστησε την προσέγγιση Τραμπ με μια φιλελεύθερη διεθνιστική προσέγγιση που προωθούσε τις δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», γράφει ο Κέλογκ.

Το σχέδιο προσφέρει στην Ουκρανία μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τον τερματισμό της βίας, σε μια εποχή που χάνει σε όλα τα μέτωπα και στερείται βασικού ανθρώπινου δυναμικού – ένα εμπόδιο που μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ και κάτι στο οποίο η Ρωσία πιθανότατα θα την ξεπερνά πάντα.