Η ακροδεξιά στη Γαλλία είναι πρώτη μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε μπροστά στις πύλες της εξουσίας. Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν πανηγύρισαν καθώς η ίδια δήλωσε ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Ο «Εθνικός Συναγερμός», το κόμμα της Μαρί Λεπέν, με περίπου 33% καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Στην δεύτερη θέση έρχεται το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με περίπου 28% και στην τρίτη θέση η παράταξη BFM του προέδρου Μακράν με 21% περίπου.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του «Εθνικού Συναγερμού», Ζορντάν Μπαρντελά.

Ζορντάν Μπαρντελά

Ποτέ στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το απλό γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι ιστορικό, λέει ο βετεράνος σχολιαστής Alain Duhamel, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρδέλα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο «Εθνικός Συναγερμός» δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και την επιβολή του νόμου και της τάξης, σημειώνει το BBC.

Δεν υπήρχε λόγος να προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν αυτές τις εκλογές, αλλά μετά τη νίκη του «Εθνικού Συναγερμού» στις ευρωεκλογές δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση». «Ήταν ένα στοίχημα που τώρα απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων επί τα χείρω», σχολιάζει το βρετανικό Μέσο.

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, γεγονός που αντανακλά τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.