Η διάθεση στην αγορά από τις τράπεζες ανακτηθέντων ακινήτων χωρίς πρώτα να έχουν ολοκληρώσει την πολεοδομική τους τακτοποίηση, αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο από την δέσμη μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το τραπεζικό τομέα.
Χθες το απόγευμα μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα λέγοντας πως πολύ σύντομα αναμένεται η παρέμβαση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στις τράπεζες για να επιλύσουν τα ζητήματα που υπάρχουν στην λειτουργία τους, αλλά η αντίδρασή τους δεν είναι ικανοποιητική. «Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται, ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά», είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης. «Να περιμένετε λοιπόν πολύ σύντομα την παρέμβαση της κυβέρνησης με τις προτάσεις μας που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Αν ένας πολίτης έχει ζήτημα με την χορήγηση στεγαστικού δανείου, δεν θα βρει λύση με την φορολόγηση των τραπεζών. Γι’ αυτό θα κάνετε λίγη υπομονή για να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία».
Πέφτουν στην αγορά ατακτοποίητα ακίνητα
Σε αυτή την κατεύθυνση, πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν ότι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να δώσει την δυνατότητα τόσο στις τράπεζες όσο και στους servicers να διαθέτουν στην αγορά ανακτηθέντα ακίνητα, χωρίς πρώτα να έχουν ολοκληρώσει την πολεοδομική τους τακτοποίηση.
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες και τα οχήματα ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία των τιτλοποιήσεων κατέχουν περί τις 21.000 ακίνητα, η πλειονότητά των οποίων αντιμετωπίζει θέματα τακτοποίησης και τα οποία στην περίπτωση που πωληθούν χωρίς να έχουν επιλυθεί πρώτα τα προβλήματά τους, εννοείται ότι θα διατεθούν με «έκπτωση». Ενδεικτικό μάλιστα του χρόνου που απαιτείται για την ωρίμανση των συγκεκριμένων ακινήτων ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πουληθεί ελάχιστα εξ’ αυτών.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα 21.000 ακίνητα θα μπορούσαν να πέσουν με πιο εντατικό ρυθμό στην αγορά, ανεβάζοντας την διαθεσιμότητα κατοικιών, ρίχνοντας τις τιμές και συμβάλλοντας στην εξεύρεση στέγης ιδίως για νέους και ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.
Το έλλειμμα της προσφοράς οικιστικών ακινήτων ανέδειξε η απορρόφηση του προγράμματος «Σπίτι μου», όπου παρά την μεγάλη ζήτηση και την υψηλή εγκρισιμότητα αιτήσεων από τις τράπεζες, τελικά οι εκταμιεύσεις δεν κάλυψαν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν βρήκαν το σπίτι για το οποίο θα δανειοδοτούνταν. Το ίδιο προεξοφλούν οι τράπεζες ότι θα συμβεί και με το «Σπίτι μου 2» που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025 με ακόμη πιο ευνοϊκά κριτήρια και διευρυμένη περίμετρο ωφελούμενων.
Το θέμα της απαλλαγής των ισολογισμών τους από τα χιλιάδες ακίνητα απασχολεί και τις ίδιες τις τράπεζες και συνιστά δέσμευσή τους έναντι του SSM καθώς δεν έχουν συμφέρον να διακρατούν ακίνητα και να επωμίζονται τα σχετικά υψηλά διαχειριστικά κόστη.