«Κούρεμα» οφειλής που μπορεί να φτάνει έως και 50%, διαγραφή τόκων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πάνω από δέκα χρόνια αλλά και αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους θα αποτελούν τον βασικό πυρήνα των ρυθμίσεων που θα φέρει στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών.
Πρόκειται για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή, στην PQH και τα οποία προήλθαν κυρίως από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση του αγροτικού χρέους που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός – πρόσκληση, εντός του Νοεμβρίου, ώστε εταιρείες διαχείρισης – servicers – να αναλάβουν μέρος του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και το 2025 να αρχίσουν να «τρέχουν» οι ρυθμίσεις.
Το ύψος των αγροτικών κόκκινων δανείων
Το αγροτικό χαρτοφυλάκιο της PQH, η οποία διορίστηκε και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ και αφορά 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς. Τα δε δεσμευμένα ακίνητα που συνδέονται με τα δάνεια αυτά είναι περισσότερα από 21.000 με τη συνολική τους αξίας να είναι περί το 1,5 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό θα προβλέπεται η αποδέσμευση τους ώστε να μπορούν να εκμισθωθούν ή/και να πωληθούν ώστε να υπάρχουν έσοδα που συμβάλλουν ώστε οι ρυθμίσεις να είναι βιώσιμες, δηλαδή να εξυπηρετούνται κανονικά
Στόχος της προωθούμενης ρύθμιση είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση των βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.
Σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΑΣ υπάρξουν:
- Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων / συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών.
- Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών.
- Προώθηση Συγχωνεύσεων – Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
- Πρόσθετα εργαλεία είναι η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.
Κούρεμα οφειλής έως και 50%
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μέτρα για τους δανειολήπτες όπως το «κούρεμα» της οφειλής εως και 50%, η διαγραφή τόκων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πάνω από δέκα χρόνια αλλά και η αναχρηματοδότηση χρέους αποτελούν βασικά εργαλεία των τραπεζών και κυρίως servicers στους οποίους έχει περάσει ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων, στις ρυθμίσεις που συμφωνούν με επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τόσο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και διμερώς.
Ωστόσο, στην περίπτωση των δανείων της PQH, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δάνεια των αγροτών, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς το θεσμικό πλαίσιο για τον ειδικό εκκαθαριστή είναι αυστηρότερο – σημειώνεται ότι τα έσοδα της εκκαθάρισης είναι κρατικό χρήμα – περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες για ουσιαστικά βιώσιμες λύσεις.
Προκειμένου να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στον ειδικό εκκαθαριστή, εξέλιξη για την οποία έχει ήδη προϊδεάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις πρόσφατες εξαγγελίες του από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.
Αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της τραπεζικής αγοράς ότι στη μάχη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να μπει πιο δυναμικά και η PQH, καθώς χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, εξαιτίας της μειωμένης ευελιξίας του ειδικού εκκαθαριστή έχουν λιμνάσει για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Το θέμα ξαναήρθε στην επιφάνεια τον περασμένο Αύγουστο όταν κατά την πώληση των 3 χαρτοφυλακίων της PQH με την επωνυμία Alphabet συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δις ευρώ αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν τα αγροτικά δάνεια.
Στο ερώτημα γιατί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά μόνο τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της PQH, στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρουν ότι το κράτος δεν μπορεί στην πραγματικότητα να επιβάλλει πώς θα ρυθμίσουν οι τράπεζες τα δάνεια καθώς οι τράπεζες και οι servicers πραγματοποιούν ήδη βιώσιμες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, με την νομοθετική πρωτοβουλία για το αγροτικό χαρτοφυλάκιο της PQH στόχος είναι να προκύψει ένας ταχύτερος οδικός χάρτης διαχείρισης και απομείωσης του χρέους που «βαραίνει» τον αγροτικό κόσμο και βρίσκεται και σε άλλους πιστωτές.
Στήριξη των αγροτών
«Καταφέρνουμε να βρούμε ένα μοντέλο, προκειμένου να ελαφρύνουμε και να απαλλάξουμε τον αγροτικό κόσμο από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια» είπε πριν από λίγες μέρες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, υπογραμμίζοντας την τεράστια προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ειδικό εκκαθαριστή.
«Θέλουμε οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα να βγάλουν από την πλάτη τους τα βάρη, τα οποία είχαν φορτωθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και απλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν -και λόγω κρίσης- να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν», τόνισε ο υπουργός.