Δεν πιστεύουν … «στα μάτια τους» οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επισκέπτονται την τράπεζα τους τις τελευταίες εβδομάδες προς αναζήτησης ρευστότητας παρακινούμενοι από τις συνεχιζόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ καθώς με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το κόστος του ελάχιστου δανεισμού βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
Σημειώνεται από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ έχει μειώσει τρεις φορές τα επιτόκια του μηχανισμού αποδοχής καταθέσεων, από το 4% στο 3,25% στις 23 Οκτωβρίου.
Το γεγονός όμως που προκαλεί ακόμη και την οργή των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών είναι τους τελευταίες μήνες διαπιστώνουν ότι ψαλίδα στα επιτόκια όχι μόνο – όπως θα περίμενες κανείς – δεν κλείνει αλλά βαίνει και συνεχώς αυξανόμενη.
Τα παράπονα της αγοράς ήρθε να επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας τον περασμένο Σεπτέμβριο το μέσο επιτόκιο για ένα επιχειρηματικό δάνειο έως 250.000 ευρώ ήταν 6,04%, δηλαδή 23 μονάδες βάσης υψηλότερο σε σχέση με τον Αύγουστο.
Αντίθετα, ένα δάνειο για τις λεγόμενες μεγάλες επιχειρήσεις και αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, είχε μέσο επιτόκιο 5,21%, μειωμένο σε μηνιαία βάση κατά 32 μονάδες βάσης.
Πιο απλά μέσα σε ένα μήνα η ψαλίδα στο επιτόκιο δανεισμού ανάμεσα σε μια Μικρομεσαία Επιχείρησης και μια Μεγάλη αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης!
Τέταρτες ακριβότερες οι ελληνικές τράπεζες
Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου που παρακολουθούν στενά το κόστος του χρήματος τονίζουν ότι με νόημα ότι «ότι η τριπλή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον Ιούνιο αντανακλάται μόνο μερικώς στα πραγματικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Σεπτέμβριο. Όπως εξηγούν μέχρι τον Σεπτέμβριο η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν μισή ποσοστιαία μονάδα με το μέσο επιτόκιο νέων δανείων των ελληνικών τραπεζών με μειώνεται μόλις κατά 0,25 της μονάδας, δηλαδή από 5,86% σε 5,61%.
Επομένως, στο τελικό κόστος πέρασε μόνο η μισή μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Κύπρο. Συγκεκριμένα το περιθώριο μεταξύ των επιτοκίων νέων δανείων και νέων καταθέσεων, μειώθηκε κατά 0,22 της μονάδας (από 5,29% τον Ιούλιο σε 5,07% τον Σεπτέμβριο). Κι αυτό γιατί το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης (από 0,57% σε 0,54%).
Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι τέταρτες ακριβότερες σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των νοικοκυριών, η χώρα μας είναι η όγδοη ακριβότερη. Παράλληλα, η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων, είτε πρόκειται για καταθέσεις μιας ημέρας, είτε για προθεσμιακές.
Στα επιμέρους στοιχεία, τον Σεπτέμβριο μπορεί να παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων (κυμαινόμενα), που τον Ιούλιο ήταν στο 5,62%, τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στο 5,58% και τον Σεπτέμβριο έπεσαν στο 5,35%, καταγράφοντας συνολική μείωση 0,37% στο τρίμηνο ωστόσο η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τα μεσαία και μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που συνδέεται και με την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στα στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια ήταν τον Ιούλιο στο 4,42%. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν στο 4,46% και έπεσαν τον Σεπτέμβριο στο 4,28% (-0,14 της μονάδας στο τρίμηνο). Σημαντική είναι και η μείωση στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, που τον Ιούλιο βρίσκονταν στο 12,34%, τον Αύγουστο στο 12,44% και τον Σεπτέμβριο στο 12,04% (-0,30 της μονάδας στο τρίμηνο).
Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες
Οι τράπεζες από την πλευρά τους παραδέχονται μέχρι στιγμής ότι οι μειώσεις των επιτοκίων για τις ΜμΕ είναι μικρές κυρίως για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «μέχρι το τέλος του χρόνου η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που υιοθετεί σταδιακά η ΕΚΤ θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στις τάξεις των δανειοληπτών και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αναμένεται να δουν σημαντικές μειώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς το τραπεζικό σύστημα».
Μάλιστα, προσθέτει η ίδια πηγή, η τάση αυτή θα συνεχίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρά σε μειώσεις των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η υποχώρηση του μέσου κόστους δανεισμού σε βάθος 12μήνου να υποχωρήσει κατά 150 μονάδες βάσης περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα».
Πρόκειται για μεγάλο κομμάτι της πίτας των υφιστάμενων δανείων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται στα 70 δις. ευρώ περίπου και οι οποίες επιβαρύνονται κατά κύριο λόγο με κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία μετά την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα μειωθούν αισθητά.