Σε σημαντική μείωση ή ακόμη και σε κατάργηση σειράς προμηθειών που εισπράτουν από τους πελάτες τους, προσανατολίζονται να προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι συστιμικές τράπεζες, υιοθετώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Eurobank.
Η πληροφορία προκαλεί ταυτόχρονα ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες, άσκησε με κάθε ευκαιρία, μεγάλη πίεση στο πιστωτικό σύστημα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αρχικά μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 25 Ιουνίου ο κ. Χατζηδάκης είχε τονίσει ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες με τους τραπεζίτες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επανέφερε τις προτροπές του για την ανάγκη μείωσης των τραπεζικών προμηθειών στις συναλλαγές των πελατών τους.
Μάλιστα κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurobank για μια σειρά μειώσεων σε προμήθειές για δημοφιλείς υπηρεσίες, τονίζουν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της σύντομα και άλλες τράπεζες.
Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν με την σειρά τους ότι μετά τη Eurobank, η οποία ανακοίνωσε τη μείωση των προμηθειών σε πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολές ή λήψεις εμβασμάτων, έκδοση/επανέκδοση καρτών κ.ο.κ., σύντομα θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες τράπεζες. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους, δεν θα έχει μαζικό χαρακτήρα – τουλάχιστον προς το παρόν – αλλά θα αφορά σε μεμονωμένες συναλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς των τραπεζών πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για το πιστωτικό σύστημα όπου αναμένονται απώλειες εσόδων λόγω της σταδιακής χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Τα συνδρομητικά πακέτα
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ωστόσο, ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα δεν περίμενε τις συστάσεις Χατζηδάκη για να εφαρμόσει την στρατηγική τους καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση των συνδρομητικών πακέτων συναλλαγών, τα οποία μάλιστα παρέχουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα, από τις πρωτοπόρους σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη λανσάρει από χρόνια τη σειρά Value (μηνιαίο κόστος 2 ευρώ) και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικαιροποιήσει το κόστος των υπηρεσιών της με νέες, μειωμένες προμήθειες.
Να σημειωθεί ότι μέσα από το πακέτο αυτό παρέχονται δωρεάν εξόφληση έως 3 λογαριασμών ή παγίων εντολών και προληπτικός έλεγχος υγείας.
Αντίστοιχα, είναι θέμα χρόνου και η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς στο νέο πακέτο τιμολόγησης της σειράς ΕξόφΛΥΣΗ (ετήσιο κόστος 10 ευρώ για έως 50 πληρωμές λογαριασμών τον χρόνο δωρεάν), καθώς και της αντίστοιχης φιλοσοφίας σειράς παρεχόμενων υπηρεσιών της Alpha Bank, που ονομάζεται My Alpha Benefit (Standard 2 ευρώ, Advanced 5 ευρώ και Premium 10 ευρώ -ανάλογα με τη συνδρομή και ο αριθμός δωρεάν πληρωμών, παγίων εντολών και μεταφορών χρημάτων).
Η κατακόρυφη αύξηση των προμηθειών
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χορηγήσεις δανείων, τις πληρωμές και τις συναλλαγές με κάρτες προέρχονται περίπου τα τρία πέμπτα των προμηθειών των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες την τελευταία διετία σημείωσαν αύξηση κατά 17,5%. Τα συνολικά έσοδα από προμήθειες το 2023 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ το 2021, ενώ άλλα 477 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το α΄ τρίμηνο του 2024, που ενισχύονται σταθερά λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των χορηγήσεων, κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Τα έσοδα από τις συναλλαγές με κάρτες αποτελούν σταθερή πηγή κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πουλήσει τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών, δηλαδή τη διαχείριση των τερματικών POS σε τρίτους παρόχους.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πουλήσει το 100% της σχετικής δραστηριότητας στη Euronet, η Alpha Bank έχει πουλήσει το 90% στη Nexi, η Eurobank το 90% στη Worldline και η Εθνική Τράπεζα έχει μεταβιβάσει το 51% στην Global Payments, αλλά διατηρούν τα έσοδα ως εκδότες των καρτών, έχοντας πλέον καθιερώσει και τη συνδρομή, όχι μόνο για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις χρεωστικές ή τις dual κάρτες, με διαφορετική τιμολόγηση η κάθε μία.
Τα έσοδα από προμήθειες των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 16,18% των οργανικών εσόδων και η τάση είναι η αύξηση του ποσοστού αυτού προκειμένου να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε το 2023 στο 28,1%.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από προμήθειες από προϊόντα διαχείρισης περιουσίας, οι ελληνικές αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους –εκτός από τις συναλλαγές με κάρτες– από τις πληρωμές, που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρονται είτε δωρεάν είτε ως μέρος διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών, μια τάση που ενισχύεται σταδιακά και στη χώρα μας με την προώθηση τραπεζικών πακέτων που επιβαρύνονται με μηνιαία χρέωση.