Κόσμος

Τζίμι Χέντριξ: Εκτίμησαν την κιθάρα του για 42.000 ευρώ και τελικά πουλήθηκε σε τετραπλάσια τιμή

Άρχισε να παίζει στην ιαπωνική sunburst το 1962 όταν αποστρατεύτηκε

Τέσσερις φορές πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η τιμή που έπιασε σε πρόσφατη δημοπρασία η  ηλεκτρική κιθάρα με την οποία έπαιζε ο Τζίμι Χέντριξ τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το ποσό στο οποίο πουλήθηκε η κιθάρα του μετέπειτα θεού της ροκ στη δημοπρασία του Σαββάτου στον οίκο GWS Auctions ήταν 216.000 δολάρια (184.110 ευρώ), ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 50.000 δολάρια (42.618 ευρώ).

Ο Χέντριξ άρχισε να παίζει στην ιαπωνική sunburst ηλεκτρική κιθάρα -το «sunburst» είναι φινίρισμα για ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες καθώς και ηλεκτρικά μπάσα- το 1962, όταν αποστρατεύτηκε από τον αμερικανικό στρατό.

«Αφότου έφυγε από το Φορτ Κάμπελ εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Κλάρκσβιλ του Τενεσί. Εκεί έπαιξε στο Chitlin’ Circuit μαζί με μουσικούς όπως ο Ουίλσον Πίκετ, ο Σλιμ Χάρπο, ο Σαμ Κουκ, οι Άικ και Τίνα Τάρνερ και ο Τζάκι Ουίλσον, πριν μετακινηθεί στις αρχές του 1964 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, όπου έπαιζε έως τα τέλη του 1966 σε στέκια όπως τα Cafe Wha και Cheetah Club», σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών.

Όπως σημειώνει το Rolling Stone, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κιθάρα παρέμεινε στην κατοχή του κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στους Isley Brothers και της σύντομης ζωής της δικής του μπάντας, των Jimmy James and the Blue Flames.

Όταν έφυγε για τη Βρετανία, η εν λόγω κιθάρα παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, στο διαμέρισμα του φίλου του, Μάικ Κουάσι. «Αυτή η συγκεκριμένη κιθάρα ρίχνει φως σε μια πλευρά του πρώιμου παιξίματος του Τζίμι Χέντριξ» υπογράμμισε η Dame Brigitte Kruse του οίκου GWS Auctions.

Άλλα αξιοσημείωτα αντικείμενα που σχετίζονται με μουσική, τα οποία δημοπρατήθηκαν στο πλαίσιο της δημοπρασίας GWS Auctions’ Artifacts of Hollywood & Music, ήταν ένα χρυσό δαχτυλίδι 14 καρατίων του Έλβις Πρίσλεϊ (22.500 δολάρια), ένα ζευγάρι κατά παραγγελία μωβ μπότες του Πρινς (13.000 δολάρια) και ένα μαύρο διακοσμημένο με πούλιες τζάκετ του Μάικλ Τζάκσον (20.000 δολάρια).

Comments
To Top