Ελλάδα

Βαρουφάκη προς Χρυσοχοΐδη: Συμφωνείτε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτών που τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνε…

Βαρουφάκη προς Χρυσοχοΐδη: Συμφωνείτε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτών που τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου;

Εάν συμφωνεί ότι η επιστροφή στην δημοκρατική ομαλότητα απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών και την παύση των διώξεων κατά των πολιτών που τίμησαν ειρηνικά και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης την επέτειο του Πολυτεχνείου και της ημέρας μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ρωτάει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, «στις 17 Νοέμβρη του 2020 πολίτες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις, αποπειράθηκαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου καταθέτοντας ένα λουλούδι σε κάποιο συμβολικό σημείο της πόλης τους, όπως άλλωστε έκανε ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντίθετα όμως, με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες αυτοί βρήκαν απέναντί τους, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, την αστυνομική βία και την καταστολή. Στη Θεσσαλονίκη, η αρχή έγινε τρεις ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα για διανομή φυλλαδίων, ενώ στις 17/11 οι αστυνομικές δυνάμεις κατέστηλαν διαδηλωτές που πιστά και εντυπωσιακά τηρούσαν τις αποστάσεις.

Ως αποτέλεσμα, έχει συσταθεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου με προφανή και δίκαια βασικά αιτήματα την παύση κάθε δίωξης των συλληφθέντων και τη διαγραφή όλων των εξοντωτικών προστίμων που επιβλήθηκαν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός αρχηγός ρωτάει τον κ. Χρυσοχοΐδη: «Συμφωνεί ότι η επιστροφή στην δημοκρατική ομαλότητα απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών και την παύση των διώξεων πολιτών που ειρηνικά και με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις αποπειράθηκαν να κάνουν χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τους δικαιώματος να τιμήσουν την μνήμη της 17ης Νοεμβρίου και, αργότερα, της 6ης Δεκεμβρίου;».

Comments
To Top