Κόσμος

Βίτσελ: Χρειαζόμαστε το δικό μας Γκουαντάναμο

Η άποψη του κυβερνήτη του Ρίο ντε Ζανέιρο για τους «τρομοκράτες»

Ο νέος κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο, Ουίλσον Βίτσελ, πρότεινε την Πέμπτη οι διακινητές ναρκωτικών και οι οπλισμένοι κακοποιοί να θεωρούνται στο εξής «τρομοκράτες» και να εγκλείονται σε μια φυλακή όπως αυτή «του Γκουαντάναμο».

«Χρειαζόμαστε το δικό μας Γκουαντάναμο», δήλωσε ο νέος κυβερνήτης, αναφερόμενος στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή σε μια βάση των ΗΠΑ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κούβας, όπου κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η φυλακή αυτή έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο έντονων επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να μεταφέρουμε τους τρομοκράτες σε χώρους όπου η κοινωνία θα απαλλάσσεται οριστικά από αυτούς», συνέχισε ο Βίτσελ κατά διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Ρίο.

Ο νέος κυβερνήτης εισηγήθηκε οι ένοπλοι κακοποιοί να θεωρούνται στο εξής τρομοκράτες. «Όποιος χρησιμοποιεί όπλο και δεν φοράει στολή είναι εχθρός. Όποιος χρησιμοποιεί όπλο για να κυριαρχήσει σε μια περιοχή είναι τρομοκράτης και πρέπει να τον μεταχειριζόμαστε ως τέτοιον», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ουίλσον Βίτσελ, ο οποίος κέρδισε με διαφορά τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε κυβερνήτης της Πολιτείας, εν μέσω του υπερσυντηρητικού κύματος που ώθησε στην προεδρία τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, προκάλεσε ήδη πολεμική προεκλογικά, όταν πρότεινε, για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα στο Ρίο, να αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές για να σκοτώνουν «τους εγκληματίες».

Η βία στην Πολιτεία Ρίο, τη δεύτερη πλουσιότερη και τρίτη σε πληθυσμό στη Βραζιλία, αναζωπυρώθηκε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Στη Βραζιλία συνολικά διαπράχθηκαν περίπου 63.800 ανθρωποκτονίες το 2017, ή 30,8 ανά 100.000 κατοίκους. Ο δείκτης αυτός όμως ήταν θεαματικά υψηλότερος – ανερχόταν στους 40,4 φόνους ανά 100.000 κατοίκους – στην Πολιτεία Ρίο, κατά τη ΜΚΟ Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.

To Top